Ekonomideki daralma rakamlara yansıdı: Kapanan şirket sayısında endişelendiren artış

Ekonomideki daralma rakamlara yansıdı: Kapanan şirket sayısında endişelendiren artış

TOBB tarafından yayınlanan verilere göre, bir önceki aya kıyasla kurulan şirket sayısında yüzde 10,5 oranında artış yaşandı. Bu artışla birlikte gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 37,4, kooperatif sayısında ise yüzde 18,1 yükseliş kaydedildi. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı da yüzde 19,4 artarak ekonomik faaliyetteki canlılığı yansıttı.

Eylül ayında kurulan 10 bin 491 şirket ve kooperatifin büyük çoğunluğunu limitet şirketler oluşturdu. Kuruluşların yüzde 86,5’i limitet şirketlerden, yüzde 11,1’i anonim şirketlerden, yüzde 2,4’ü ise kooperatiflerden meydana geldi. Coğrafi dağılıma bakıldığında, kurulan şirketlerin yüzde 36,9’u İstanbul’da, yüzde 10,8’i Ankara’da ve yüzde 5,8’i İzmir’de kuruldu.

Ardahan ise bu dönemde herhangi bir şirket kurulumunun yapılmadığı tek il olarak dikkat çekti.

Kurulan şirketlerin sektörlere göre dağılımına bakıldığında, ticaret sektörü 3 bin 485 şirketle başı çekti. İnşaat sektöründe 1.481 şirket, imalat sektöründe ise 1.273 şirket faaliyete geçti. Gerçek kişi ticari işletmelerde ise toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıt ve motosiklet onarımı 658 işletmeyle en yoğun faaliyet alanı oldu.

Yabancı ortak sermayeli şirketlere gelince, eylül ayında toplamda 658 yeni şirket bu kategoride kuruldu. Bu şirketlerin çoğu Türkiye ortaklı olurken, İran ve Almanya ortaklı şirketler de dikkat çekti. Yabancı sermayeli şirketlerin önemli bir kısmı toptan ticaret ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

2024 yılının ocak-eylül dönemine bakıldığında ise Türkiye genelinde toplamda 81 bin 904 şirket kuruldu. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,3 oranında bir azalma anlamına gelirken, kapanan şirket sayısı yüzde 23,1 artarak 18 bin 790’a ulaştı.

Exit mobile version