Ekonomist Hakan Kara, doları kontrol etmenin yolunu gösterdi: Düşük ve istikralı enflasyon…

Ekonomist Hakan Kara, doları kontrol etmenin yolunu gösterdi: Düşük ve istikralı enflasyon…

Kara, paylaştığı grafikte 2018 yılından bu yana döviz kurunu kontrol altına almak için yapılan müdahalelerin boyutunun giderek arttığını belirtti. Kara, bu durumun TL’ye olan güveni zedelediğini ve döviz kurunu daha da dengesiz hale getirdiğini ifade etti.

Kara’ya göre, TL’ye olan güveni tesis etmenin tek yolu ise enflasyonun düşürülmesi ve istikrara kavuşturulması. Düşük ve istikrarlı bir enflasyon ortamında yatırımcıların TL’ye olan ilgisinin artacağını söyleyen Kara, bu durumunun da döviz üzerindeki baskıyı azaltacağını belirtti.

Öte yandan birçok ekonomist, yüksek enflasyonun en önemli makroekonomik sorunlardan biri olduğu ve çözümü için acil adımlar atılması gerektiği konusunda hemfikir.

Uzmanlar enflasyonu düşürecek süreçte, ekonomik büyümenin yavaşlaması ve işsizliğin artması gibi olumsuz etkilerin ortaya çıkmaması için uygulanacak politikaların dikkatli bir şekilde planlanması gerektiğini sık sık vurguluyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Nisan (2024) ayındaki artışla birlikte yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 1,30 puan artarak yüzde 69,80 düzeyinde gerçekleşmişti. Mayıs ayı enflasyon verileri 3 Haziran 2024 Pazartesi günü saat 10.00’da açıklanacak.

Exit mobile version