Ekonomistlerden enflasyon değerlendirmesi: Merkez’in yıl sonu hesabı tutmayacak

Ekonomistlerden enflasyon değerlendirmesi: Merkez’in yıl sonu hesabı tutmayacak

Bağımsız bir kuruluş olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise, aylık enflasyonu yüzde 3,47, yıllık enflasyonu yüzde 90,35 olarak hesapladı.

İstanbul Ticaret Odası verilerine göre İstanbul’daki tüketici enflasyonu temmuz ayına göre aylık yüzde 1,73 arttı. Geçen senenin aynı dönemine göre artış yüzde 61,57 oldu.

TÜİK açıkladı: Ağustos ayı enflasyonu belli oldu

Açıklanan rakamları değerlendiren ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, tüm çabalara rağmen aylık enflasyonun yüzde 2,47 olduğunu ve son 61 yılın Ağustos ayı enflasyon ortalamasının yüzde 0,95 üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

Sosyal medya paylaşımında 2005-2020 döneminde Ağustos enflasyonunun %0,39, 2021-2023 döneminde %3,9 ve şu anda %2,47 olduğunu belirten ekonomist Serkan Özcan ise, yüksek faizler ve diğer ekonomik önlemlerle enflasyonun %2,47’ye indiğini ancak kira ve eğitim enflasyonlarının çok yüksek olduğunu vurguladı. Özcan, ekonomide “normalleşme”nin uzak hayal olduğunu söyledi.

TÜİK verilerini değerlendiren TCMB eski başekonomisti Prof Dr. Hakan Kara ise yaptığı paylaşımda yüzde 38 olan yıl sonu enflasyon hedefine dikkat çekerek, hedefe ulaşmak için yılın son 4 ayında enflasyonun ortalama yüzde 1,3 seviyesinde olması gerektiğini söyledi.

Exit mobile version