Alınan önlemler kapsamında, üç yıl boyunca kamuda yeni araç ve bina alımları durduruldu, toplu taşıma bölgelerinde personel servisleri kaldırıldı. Mobilya ve demirbaş alımları da üç yıl süreyle ertelenirken deprem ve zorunlu harcamalar dışında mal ve hizmet alım ödemelerinde ve yatırım ödeneklerinde kesintiye gidildi.
Açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ne ekonomistlerden tepki gecikmedi.
Kamu kesimi için hazırlanan tasarruf paketini değerlendiren Mahfi Eğilmez, “Tasarruf önlemleri saray harcamalarını, uçaklarını, konvoylarını, korumalarını kapsamadığı sürece fazlaca işe yaramaz. Koyanların uymadığı kurallara kimse uymaz.” dedi.
Ekonomist İris Cibre ise açıklanan Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ni şu şekilde değerlendirdi:
“Aslında, hep olması gerekeni, Tasarruf Paketi olarak açıkladılar Olması gerekeni 3 yıl yani seçime kadar sürdürecekler. Ne kadar tasarruf edilecek? Etkisi ne olacak? Bilmiyoruz Peki ya KÖİ’ler? 5 Milyar USD Peki ya saray harcamaları? 170 miyon USD”
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Kur Korumalı Mevduat sisteminin iki yılda maliyeti 1 trilyon 58 milyar 285 milyon lira olduğunu belirtti ve şunları söyledi:
“Acaba sadece iki yılda oluşan bu zararı eşantiyonla, ajandayla, baskı ciltle, daha dün çerez parası diye nitelendirdiğiniz makam araçlarında yapılacak tasarrufla telafi etmeyi planlıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Bütçeye verilen hasar sandığınızdan ve kamuoyuna yansıttığınızdan çok daha fazla”