Ekonomiye güven yedi ayın dip seviyesinde

Ekonomiye güven yedi ayın dip seviyesinde

Ekonomik güven endeksinde düşüş

Ekonomik güven endeksinin düşüşü, çeşitli sektörlerdeki güven endekslerinin de azalmasıyla paralellik gösteriyor. Haziran ayında tüketici güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azalarak 78,3 seviyesine geriledi. Aynı dönemde reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 1,9 azalarak 100,5, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,5 azalarak 115,4, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,6 azalarak 108,8 ve inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,5 azalarak 87,9 seviyesine düştü.

Ekonomik güven endeksi, 0-200 aralığında değer alıyor. Bu endeksin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise kötümserliği gösteriyor. Haziran ayında endeksin 95,8’e gerilemesi, genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliğin arttığını işaret ediyor.

Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki yüzde 2,6’lık düşüş, alışveriş ve tüketim eğilimlerinde bir azalmayı gösterirken, inşaat sektörü güven endeksinin yüzde 0,5 oranında düşmesi, inşaat faaliyetlerinin de yavaşladığını belirtiyor.

Exit mobile version