Elektrikli araç sahipleri son zamanlarda artış gösteren hızlı şarj istasyonlarına rağbet ediyor. “Seviye 3” olarak adlandırılan DC (doğru akım) ile aracına hızlı bir şekilde şarj eden kullanıcılar yarım saatten daha kısa bir sürede %80 ile %90 seviyelerinde aracını şarj etmektedir. 250-300 kW’lara ulaşan güç sunabilme imkanı ile birlikte şarj istasyonları otomobilin batarya yönetim sistemi ile iletişim halinde olmaktadır. Bataryalar şarj istasyonlarının ne kadar voltaj ve akım çekilebileceğini bildirirken pillerin aşırı ısınmadan ve zarar görmeden şarj olma imkanı sunmaktadır.
Lityum iyon bataryalar ise şarj seviyelerine ulaştıklarında zarar görmemeleri için bataryaya gelen akımı düşürmektedir. Bu kapsamda yüksek hızlı şarj ile aracın bataryasının dolması durumunda bataryaların zarar görmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Fakat oluşan ısı ve aşırı akımın pil kimyasında değişimlere sebep olduğu ve batarya ömrünü kısalttığı bilinmektedir. Bu nedenle sürücülerin sürekli olarak hızlı şarj istasyonlarını kullanmaması tavsiye ediliyor.
Idaho Ulusal Laboratuvarı (INL) Tarafından gerçekleştirilen bir araştırma doğrultusunda elektrikli bir otomobilin bataryasının sadece hızlı şarj ile doldurulduğunda batarya ömrünü kısalttığı tespit edildi. Fakat aradaki fark tahmin edilenden çok daha farklı çıktı.
INL, 2012 model dört Nissan Leaf ile yapılan testi araçlardan ikisinin de evde yer alan 240 voltluk AC “Seviye 2” şarj ile, diğer ikisini ise Seviye 3 hızlı şarj ile şarj etti. 1 yıl boyunca Arizona’da araçları aynı sürücü grubu ile test eden INL, araçların batarya kapasitesini 16 bin km’de bir ölçtü. 80 bin km sonunda AC şarj ile doldurulan araçlarda %23 batarya kapasite kaybı gözlenirken, sürekli DC hızlı şarj ile şarj edilen araçlarda %27 kayıp tespit edildi. Dolayısıyla arada %4 gibi bir çok büyük olmayan bir fark olduğu görüldü.
Bir sene içerisinde sadece 80.000 kilometrede bu kadar kayıp yaşanmasının nedenleri şu şekilde sıralandı:
Birincisi, araçlar eski nesle ait oldukları için 24 kWh’lik küçük bataryalarından dolayı çok fazla şarj döngüsü yapmak zorunda kaldılar.