Elektrikli otomobiller işte bu yüzden değer kaybediyor!

Elektrikli otomobiller işte bu yüzden değer kaybediyor!

İlk olarak iyi haberi verelim. En çok değer kaybeden premium EV’lerde başı çeken modellerden olan Mercedes EQ(S,E…) serilerinde yeniden satış değerinde %70’leri bulan düşüşler görüyoruz. İlk başta bu değer çok göz korkutucu gelse de aslında bu modellerin içten yanmalı muadillerine baktığımızda da düşüşlerin yakın olduğunu (Mercedes burada fazladan değer kaybıyla istisna) görüyoruz. Fakat o muadil modellerde bataryalar aracın fiyatının büyük bir kısmını kaplamıyor ve ilk çıktığında göz bebeği olan otomobilin arkasına 1 yıl geçmeden 5 yeni model daha tanıtılınca pabucu dama atılmıyor.

Günümüzde her otomobil 10 yılın sonunda aslında oldukça değer kaybediyor. Elektrikli otomobillerin son dönemlerde daha da artmasıyla bazı kişiler bu otomobillerin değer kaybetmeyeceğinde veya araçların eskimeyeceğinde ısrarcı olsa da bunun gerçekleşmesi şartlarda büyük bir değişiklik olmaması durumunda hayal ürününden başka bir şey değil.

TopGear geçtiğimiz gün paylaştığı haberinde değer kaybında rekortmen serilerden olan EQ’lardan EQE 300 modelini uzun dönem teste aldığını ve test sonucunda aracın ne kadar değer kaybettiğini yazdı. Aracı teste alan Ollie Marriage, testin ardından Mercedes EQE’nin yeni model bir E Serisi ile takasta ne kadar edeceğini merak etti. Mercedes EQE 300’ün Premium Plus opsiyonlarıyla beraber liste fiyatının 86 bin 345 pound olduğunu belirten Marriage, 4 bin 500 mil (7.242km) ve 3 ayın ardından Mercedes’i aradı. Mercedes’in 3 ay kullanılan ve 4 bin 500 mil yapan bu otomobile verdiği teklif 45 bin pound olurken yapabilecekleri en iyi teklifin ise 47 ila 49 bin pound arasını bulabileceğini belirtti. Unutmayın, bu otomobil yeni bir E Serisi, yani fiyat olarak kendisinden daha ucuz bir otomobil ile takas edilecekti.

Premium EV pazarında otomobillerin korkunç bir şekilde değer kaybettiğine de değinen Marriage, bunun adeta bir “kan gölü” olduğunu söyledi. Çünkü Mercedes EQE günde neredeyse 500 pound değer kaybetmişti. Yüksek elektrik fiyatlarının da etkisiyle 4 bin 500 mil boyunca elektriğe 823.01 pound harcayan Marriage, bunun 14.7 litre (34.7mpg) yakan bir içten yanmalı otomobilden farkı olmadığını söyledi.

Exit mobile version