Emekli Maaşı Alıp Çalışmaya Devam Edenler Dikkat! Yargıtay Son Noktayı Koydu: Geçersiz Sayılacak

Emekli Maaşı Alıp Çalışmaya Devam Edenler Dikkat! Yargıtay Son Noktayı Koydu: Geçersiz Sayılacak

MUVAFAKATNAMELER GEÇERSİZ SAYILDI

Küçük, emekli maaşlarının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ve İcra İflas Kanunu gereğince haczedilemeyeceğini vurguladı. İcra İflas Kanunu’nun 83. maddesi uyarınca, emekli maaşlarına yönelik muvafakatnameler geçersiz sayılıyor. Bu nedenle, bankaların bu tür belgelerle emeklilerin maaşlarına bloke koyma yetkisi artık bulunmuyor.

Küçük, emeklilerin kredi çekerken imzaladıkları belgelere dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Bankalar, emekli maaşlarına bloke koyma imkanlarının ortadan kalkması nedeniyle kredi vermekte daha ihtiyatlı davranabiliyor. Bu yüzden emeklilerin, kredi sözleşmelerinde neye onay verdiklerini dikkatlice kontrol etmeleri önem taşıyor.

Küçük, hem emekli maaşı alıp hem de çalışanların maaşlarının dörtte birine haciz uygulanabileceğini açıkladı. Ancak emekli maaşı bu uygulamadan etkilenmeyecek ve kesinti yapılmayacak. Çalışarak elde edilen gelirin bir kısmına haciz uygulanırken, emekli maaşı korunmaya devam edecek.

Avukat Küçük, geçmişte bankaların kredi verirken emeklilerden maaşlarına bloke koyabilmek için aldıkları muvafakatnamelerin Yargıtay kararıyla hukuken geçersiz hale geldiğini ifade etti. Eskiden, bankalar emekli maaşının yatırıldığı hesaba doğrudan bloke koyarak kredi taksitlerini kesebiliyordu. Ancak Yargıtay’ın son kararıyla bu uygulamanın sona erdiği ve artık emekli maaşlarına kredi borcu nedeniyle haciz uygulanamayacağı kararlaştırıldı.

Exit mobile version