Sabah’tan Faruk Erdem’in haberine göre, emekli maaşlarının hesaplanmasında birden fazla yöntem kullanılıyor. Öncelikle, üç ayrı döneme ait aylık bağlama oranları ile ödenen primler dikkate alınarak maaş tutarı belirleniyor. Ardından, maaşlar önceki yılın enflasyon ve büyüme oranlarına göre güncelleniyor. Bu sistem tüm emekliler için aynı şekilde uygulanırken, her yıl değişen güncelleme katsayıları maaşları doğrudan etkiliyor.
Bu durum, 2024 ve 2025 yıllarında emekli olacak vatandaşlar arasında yüzde 30’a varan farklara yol açıyor. 2024’te emekli olanlar, 2023 yılı enflasyon ve büyüme rakamları ile güncellenen maaşlarını alırken, 2025’te emekli olacaklar için 2024 yılı verileri kullanılacak. Bu da 2024’te emekli olmanın daha avantajlı hale gelmesine neden oluyor.
Son günlerde yayılan “2025 yılında emekli maaşları yüzde 30 düşecek” iddialarına ise yetkililerden yalanlama geldi. Konunun, sadece yeni emekli olacakları ilgilendirdiği, mevcut emeklilerin maaşlarını etkilemediği belirtildi. Hükümet, bu farkın giderilmesi için çalışmalara başladı.
Hükümet, güncelleme katsayılarındaki farklılığın ortadan kaldırılması ve gelecekte de bu tür farkların oluşmaması için çözüm arayışına girdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu konuda yaptığı çalışmalar sonucunda yeni düzenlemeler hazırlanarak TBMM’ye sunulacak.
Önerilen çözümlerden biri, yıllık güncelleme katsayısının sabit bir rakam olarak belirlenmesi. Böylece her yıl emekli maaşlarında farklı oranlar oluşması önlenecek. Bu sabitleme, emekliler arasında oluşabilecek tartışmaları da ortadan kaldırabilir.