Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? Uzman isimden açıklama geldi!

Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? Uzman isimden açıklama geldi!

Özgür Erdursun, emekli aylıklarına yapılacak zammın detaylarını açıklarken, memur emeklileri ve SSK Bağ-Kur emeklileri için yüzde 20 oranında bir artış öngörülüyor. Ancak, asgari ücrete ara zam yapılmayacağını belirten Erdursun, hükümetin hesaplarının net olduğunu vurguladı.

Memur emeklileri için zam oranı, toplu sözleşme gereği yüzde 15 artış ile belirlenecek ve ikinci 6 aylık dönemde yüzde 10 ilave edilecek. Bu durumda, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan artışların 5 puan düşüğü memur ve memur emeklilerine verilecek.

3 Temmuz’da son 6 aylık enflasyon farkı açıklandığında, emekli maaşlarına yapılacak zam oranları netleşecek. Erdursun, 3 Temmuz ile 20 Temmuz arasında hükümetin vereceği kesin oranların belirleneceğini ve bu dönemin emekliler açısından kritik bir süreç olacağını ifade etti.

Erdursun, emekli aylıklarına yapılacak oransal artışların yeterli olmadığını belirtti. Emekli maaşlarının değer kaybına uğradığını ve önce bu değerin yeniden belli bir seviyeye getirilmesi gerektiğini, ardından enflasyon farkının eklenmesi gerektiğini savundu.

2023 Temmuz ayında memurlara yapılan 8077 TL seyyanen artışın şu anki değeri 12.500 TL olması gerektiğini belirten Erdursun, bu rakamın memurlara, memur emeklilerine, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilmesi gerektiğini vurguladı. Üzerine enflasyon farkının eklenmesi gerektiğini de ekledi.

Bu durumda, 16 milyon kişiye verilecek orantılı farkların yıllık maliyeti oldukça yüksek olacak. Erdursun, 12.000 TL farkın 16 milyon kişiye verilmesi durumunda aylık 160 milyar TL, yıllık ise 1.9 trilyon TL maliyet oluşacağını belirtti.

Exit mobile version