Emekli olacaklara uyarı! Yüzde 30’luk maaş farkı için yeni formül gündemde: Güncelleme kat sayısı farkı…

Emekli olacaklara uyarı! Yüzde 30’luk maaş farkı için yeni formül gündemde: Güncelleme kat sayısı farkı…

Yıllarca çalıştıktan sonra 2025’te emekli olmayı hedefleyen vatandaşlar, enflasyonun düşüşe geçmesiyle önceki yıllara göre yüzde 30 daha düşük maaş alacaklar. Bu fark, emeklilik boyunca alınacak aylık ödemeleri de etkileyecek. Dolayısıyla, 2025’te emekli olacakların uzun vadede ciddi bir hak kaybına uğrama ihtimali bulunuyor.

Türkiye Gazetesi Yazarı ve Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, bu mağduriyeti gidermek için çeşitli formüllerin gündemde olduğunu belirtiyor. Karakaş, 2025 yılında emekli olacaklara 2024 yılındaki parametrelerin uygulanmasının gündemde olduğunu söylüyor. “2025’te, 2024’teki güncelleme katsayısının baz alınması veya kat sayı sisteminin göz önünde bulundurulması gibi senaryolar üzerinde duruluyor” diyen Karakaş, hükümetin bu konuda kapsamlı bir çözüm arayışında olduğunu belirtti.

2024 ve 2025 yılları arasındaki emekli maaş farkının, güncelleme kat sayısından kaynaklandığını ifade eden Karakaş, bu farkın enflasyon rakamlarına göre belirlendiğini vurguladı. 2024 yılında emekli olanlar için baz alınan güncelleme kat sayısının, 2025 yılına göre daha avantajlı olduğunu dile getiren Karakaş, “2025’te emekli olacaklar için 2024 parametrelerinin kullanılması, yani aynı güncelleme kat sayısının baz alınması gündeme gelebilir. Bunun yanı sıra, kat sayı sisteminin alınması da tartışılan seçenekler arasında” dedi.

İsa Karakaş, Emekli Sandığı’ndaki sistemin enflasyondan daha az etkilendiğine dikkat çekerek, bu sistemin SSK ve BAĞ-KUR’lular için de uygulanabileceğini belirtti. Bu yaklaşımın, emekli maaşlarının enflasyon karşısında değer kaybetmesini önleyebileceği düşünülüyor.

Exit mobile version