Emekliler maaş alsa bile bu parayı da alabilecek: SGK’ya başvurmak yetiyor

Emekliler maaş alsa bile bu parayı da alabilecek: SGK’ya başvurmak yetiyor

Türkiye’de artan ekonomik zorluklara karşı onlarca devlet desteği veriliyor. Bu desteklerden birisi ise emeklilere çift maaş imkanı sunuyor. Ekonomik destek kapsamında eşini kaybeden kadın emekli vatandaşlar bu şartları yerine getirerek çift maaş alabilecek. Emekli olan kadının eşinin ölmesi ve yeniden evlenmemesi durumunda dul kadın kocasından ya da babasından belirli bir primin dolması halinde maaş alabilecek.

Kadının maaş alabilmesi için kocasının Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı üzerinden 1800 gün, SSK’ya bağlı ise 900 gün prim ödeme şartı bulunuyor.

Kadının ya da erkeğin işini kaybetmesi halinde kendisine ait emekli maaşı ve eşinden kalan ölüm aylığını birlikte alabileceği belirtiliyor. Ölüm aylığı alan eşin maaş gelirine sahip olması durumunda maaşı aylık oranında yüzde 50 oranına kadar düşerken, maaş gelirinin olmaması halinde yüzde 75 oranında aylık gelir alıyor.

Yetim kalan çocuklar için de ölüm aylığı bağlanabiliyor. Söz konusu olan maaşta kız çocukları evlenmedikleri ya da işe girmedikleri sürece, erkek çocukları ise öğrenci olduğu ve 25 yaşına kadar yararlanabiliyor. Eşini kaybeden kadınlar hem babasından hem de kocasından maaş almak isterse tarihe bakılarak verilebiliyor. Dul maaşı için 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren Bağ-Kur ve Emekli sandığı olanlar için 1800 gün, SSK’ya bağlı olanlar için 900 gün prim şartı bulunuyor.

Exit mobile version