Emekliye Maaş Düzenlemesinde Ses Getirecek İddia: Açıklamaları Kafa Karıştırmıştı! Aralık Ayında…

Emekliye Maaş Düzenlemesinde Ses Getirecek İddia: Açıklamaları Kafa Karıştırmıştı! Aralık Ayında…

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler emekli maaşı farkı için önce belirgin fark olmadığını dile getirmiş, son açıklamasında ise henüz kendilerine gelen bir raporun olmadığını ifade etmişti. Bu açıklama sonrası kulislerde maaş farkları ile ilgili düzenlemenin yapılmayacağı konuşulmaya başlandı.

Peki emekliye maaş düzenlemesi olacak mı? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Milliyet’e açıklayan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, “Emekli maaş hesaplama sisteminden kaynaklı olarak 2024 yılı ile 2025 yılları arasında kabaca yüzde 35’e varan farklar oluşabilmektedir. Tabi buradaki farklar bu yıl sonu gerçekleşecek enflasyon verileri üzerinden tahmini hesaplanıp söylenmiştir. Enflasyon ve ülkenin gelişme hızında bir güncelleme ya da refah payı adı altında bir ekleme yapılırsa buradaki verilerin değişeceği kanaatindeyim” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Özellikle farkın oluşmasının temel sebebi güncelleme katsayısı olduğundan kaynaklı bu yıl uygulanacak olan katsayının önümüzdeki yıllarda da uygulanması durumu olabilir” diyen Emin Yılmaz, “Ayrıca çok çeşitli formüller üretilebilir. Mesela 2025 yılı emeklilik tahsis talebinde bulunanlara refah payı adı altında bir eklenti verilebilir. Emekli maaşı asgari ücrete endekslenebilir. Memur maaş katsayısı üzerinden değerlendirilebilir. Emekli maaş hesaplama sisteminde maaşlar belli bir rakamın altında kaldığı takdirde alt sınır aylığı dediğimiz ve her sene güncellenen rakam sabitlenebilir” açıklamasını yaptı.

Emeklilerin yıllardır talep ettiği intibak yasasını işaret eden SGK Uzmanı, “Aslında maaş sisteminin yeniden yapılandırılması basit ve anlaşılır bir şekilde olmalıdır. Çok prim ödeyip az maaş alma algısını değiştirecek, çalışma hayatında kalmayı teşvik edecek formüller üretmek gereklidir. Prim ve güne göre maaş sistemi getirilebilir. Kök aylığı zamla birlikte en düşük emekli aylığının altında kalan kişiler için intibak yasası veya kademeli seyyanen artışlar yapılarak maaşlar yeni bir düzleme getirilebilir” dedi.

Exit mobile version