Türkiye Gazetesi’nin haberine göre; EİDS kapsamındaki doğrulama süreci, 31 Aralık 2024’e kadar esnek olacak. Bu süre zarfında, yetki doğrulaması olumsuz sonuçlansa bile ilanlar yayınlanmaya devam edebilecek. Ancak, doğrulama yapılan ilanlarda ‘EİDS’den yetki doğrulaması yapıldığı’ ibaresine veya logosuna yer verilecek. 1 Ocak 2025 itibarıyla ise yetki doğrulaması yapılmayan ilanlar tamamen yasaklanacak.
Bakanlığın notunda sistemin işleyişine dair diğer detaylar da paylaşıldı. Aynı taşınmaza ilişkin birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak. Ancak böyle bir durumda diğer ilanlara ait fiyat bilgilerine ve bu ilanlara ulaşmayı sağlayan kısayollara veya linklere yer verilecek.
Ayrıca, taşınmaz sahibi, e-Devlet üzerinden verdiği yetkiyi iptal edebilecek, ancak bu durumda ilan otomatik olarak yayından kalkmayacak. İlanın yayında kalacağı süre dolana kadar yetkilendirmenin sona ermesi, ilanın yenilenmesi durumunda yeniden sorgulamayı zorunlu kılacak.
İlanın yayından kalkacağı tarihte ilanın yenilenmesi durumunda yetkilendirmeyle ilgili sorgulama tekrar gerçekleştirilecek ve sorgunun olumsuz dönmesi halinde ilan yenilenmeyecek. Yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından yapılacak yetkilendirmenin süresi asgari üç ay olacak. Verilen yetkinin süresi taşınmaz sahibince aynı ekrandan uzatılabilecek.
Yetki doğrulama uygulaması, hem satılık hem de kiralık tüm taşınmaz ilanları için geçerli olacak. Ancak, tapusu bulunmayan taşınmazlar (henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ konut projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar vb.) bu uygulamadan muaf tutulacak ve bu durum ilanlarda açıkça belirtilecek.
Böylece, tapusuz taşınmazlarla ilgili ilanlar, EİDS doğrulamasından geçen ilanlarla aynı kategori altında yer alsa da, kullanıcılar bu ilanların tapusuz olduğunu kolayca anlayabilecek.