En Düşük Emekli Maaşı Alsa Bile 1,35 Milyar Dolar! Türkiye Emekli Aylığı İhraç Ediyor

En Düşük Emekli Maaşı Alsa Bile 1,35 Milyar Dolar! Türkiye Emekli Aylığı İhraç Ediyor

Artan maliyetler nedeniyle gurbetçiler yurt dışı borçlanma yapma oranını düşürdü. EYT düzenlemesi ile bu rakam son yıllarda biraz artmış olsa da 2023 yılında 38.596’ya çıktı. Habertürk’te yer alan haberde, 2024’ün ilk 7 ayında ise yalnızca 6.021 kişinin borçlanma yaptığı aktarıldı.

Yurtdışı borçlanması yapanlardan primler borçlanma başvurusu yaptıkları tarihte 3 ay içinde tahsil ediliyor. Borçlanma yapmış ancak henüz emekli olmamış kişi sayısı 491 bine ulaşıyor. SGK, primini almış olduğu bu kişilere, koşulları yerine getirdikleri tarihten itibaren emekli aylığı ödemeye başlıyor. SGK bir anlamda bu gurbetçilere borçlanmış bulunuyor.

Yurt dışı borçlanması yapanların emekli olabilmesi için yurda kesin dönüş şartı esnetildi. Yurt dışında çalışmayı bırakmaları, ikamete dayalı olarak bulundukları ülkede sosyal yardım almamaları halinde kesin dönüş şartını yerine getirmiş kabul ediliyorlar.

Gurbetçilerin önemli kısmı Türkiye’ye kesin dönüş yapmıyor. Büyük bir kısmı ise yılın belli dönemini Türkiye’de belli dönemini ise yurt dışında geçiriyorlar. Yurt dışında yaşayanlar bir anlamda oradaki yaşam masraflarının bir kısmını Türkiye’den aldıkları emekli aylığı ile finanse ediyorlar.

Exit mobile version