En pahalı evler İstanbul’da değil meğer o kentteymiş! 2021 yılında 1 milyon TL olan evin bugünkü fiyatı şaşkına çevirdi

En pahalı evler İstanbul’da değil meğer o kentteymiş! 2021 yılında 1 milyon TL olan evin bugünkü fiyatı şaşkına çevirdi

Özellikle yüksek enflasyon döneminde varlık fiyatlarındaki hızlı artışla birlikte konut fiyatlarının da 2021 son çeyrekten itibaren hızla tırmanmaya başlaması bu sorunun çığ gibi büyümesine neden oldu. Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksi verileri, 2020 son çeyrekten bu yana konut metrekare fiyatlarının Türkiye ortalamasında 8.5 katına yükseldiğini gösteriyor.

CNBC-e’de yer alan habere göre, Türkiye ortalamasına bakıldığında 100 metrekarelik bir evin 1 milyon TL’ye alınabildiği son dönem 2022 ilk çeyrek oldu. Aynı metrekare ve fiyatla İstanbul’da ise 2021 dördüncü çeyrekte ev alınabiliyordu. 1 milyon TL’in 100 metrekarelik bir evi satın alma gücü en önce ise Bodrum’un bağlı olduğu il olan Muğla’da ortadan kalktı. Muğla’da en son 2021 ikinci çeyrekte 1 milyon TL ile 100 metrekarelik bir ev alınıyordu. Bitlis, Ağrı ve Siirt ise 1 milyon TL fiyata sahip konut baremini en son aşan şehirler oldu.

Fakat doğu ve güneydoğu illerinde geride kalan fiyatlar da konut fiyatlarının reel olarak değer kaybettiği bu dönemde farkı kapatmakla meşgul. Bitlis’te son üç ayda konut fiyatlarındaki artış yüzde 22 seviyesinde. Yılbaşından bu yana Bitlis’te yüzde 40 artan fiyatlar, son 12 ayda ise yüzde 76 artış sergiledi. Benzer durumlar Ağrı, Elazığ, Niğde, Burdur, Rize, Kilis, Edirne ve Kütahya gibi şehirlerde de var.

İstanbul’da son üç ayda yüzde 6 artan fiyatlar, yılbaşından bu yana da aynı oranda artış gösterirken son 12 aydaki artış ise yüzde 15 oldu. Ankara’da fiyat artışı son üç ayda yüzde 5, yılbaşından bu yana yüzde 19 ve son 12 ayda yüzde 32. İzmir’de ise üç aylık artış yüzde 4, yılbaşından bu yana yüzde 13, son 12 ayda ise yüzde 27 seviyesinde.

Exit mobile version