Eski Bakan Nebati’nin “İhtiyaç yok” dediği 500’lük banknot Gaye Erkan imzalı çıkacak iddiası

Eski Bakan Nebati’nin “İhtiyaç yok” dediği 500’lük banknot Gaye Erkan imzalı çıkacak iddiası

Enflasyon ile birlikte değer kaybeden TL’nin gidişatı, yeni banknotların basılmasını gündeme getiriyor. Bu mevzuda gözler Merkez Bankası’na çevrilmişken Gazeteci Murat Yetkin, 500’lük banknotların tercihten evvel basılabileceğini ileri sürdü.

Piyasaların 500 liralık kağıt para temennisine, daha önceki Bakan Nebati’nin “gereksinim yok, çalışma da yok” cevabı verdiğini ifade eden gazeteci Murat Yetkin, 70’li senelerde belediye tuvaletine 1 milyon lira ile gidildiğini andırdırdı, “Liradan atılan sıfırlar durdurulamayan maliyet çoğalışları ve alım eforundaki eksilmeyle fiilen geri geliyor” diye yazdı. Yeni 500’lük banknotun basılması halinde muhtemelen Gaye Erkan imzasıyla çıkacağını belirten Yetkin, “tercihe kadar ekonomi idaresinde bir farklılık olmazsa” diye anekdot düştü.

Murat Yetkin’in “500’lük banknotlar geri kazanç mı? Üstünde Gaye Erkan’ın imzası olur mu?” başlıklı yazısının alakalı kısmı şöyle:

“Hali Hazırda en büyük kâğıt paramız 200 lira. 2009 senesinde o zamanki Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın imzasıyla yayınlandı. Hazine’yi de içeren Ekonomiden Mesul Devlet Bakanı Mehmet Şimşek idi. AK Parti’nin 2002 senesinde iktidara gelmesi ardından Kemal Derviş’deri devraldığı ekonomi programını kendi usulünce sürdüren Ali Babacan’ın idaresinde enflasyon hakimiyet altına alınmaya başlamış, 2005 senesinde paradan altı sıfır atılmıştı.

Ondan evvel nasıl mıydı?

İlk 500’lük banknotlar ben çocukken, enflasyonun vurmaya başladığı 1971 senesinde basılmaya başlamış. Gençtim ama andırıyorum, 1000 liralık banknotlar çıktığında, hali zamanı yerinde olanlar ‘İyi oldu’ diyordu; ‘cebimizde bir tomarla dolaşmayacağız’ Sonra 5 binlik, 10 binlik, 100 binlik, 1 milyonluk, 20 milyonluk banknotlar çıktı. Bizim de cebimiz hiçbir anlamı olmayan kâğıt tomarlarıyla doldu; çarşıda belediye tuvaletine 1 milyon liraya giriyordunuz.

Liradan atılan sıfırlar durdurulamayan maliyet çoğalışları ve alım eforundaki eksilmeyle fiilen geri geliyor.

500’LÜK ÜSTÜNDEKİ İMZA

Dış siyasette son haftalardaki ‘tatsızlık çıkmasın’ suskunluğuyla dış kaynak bulma kasvetlerinin bir ilgisi aşikar görülmeye başladı.

Exit mobile version