Son iki yıldır kira bedeline yüzde 50 oranında zam yapan kiracı Dilan K., ev sahibiyle yaşadığı anlaşmazlıklarla gündemde. Bu yıl yasal sınır çerçevesinde zam yapma teklifinde bulunmasına rağmen, ev sahibi “Çık, ben yerleşeceğim” diyerek kiracıya karşı çıkıyor. Dilan K.’nin “Mevzu kiraysa istediğiniz zammı konuşalım” teklifini reddeden ev sahibi, semtteki kira bedellerinin yüksek olduğunu ve yüzde 300 zam yapsa bile bu durumu telafi edemeyeceğini belirtiyor.
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, eski kiracılara yapılan zam oranlarının piyasaya göre düşük kalması nedeniyle kira tespit davalarının arttığını ifade ediyor. Kiraz, “Beş yıl ve eski kiracılarda ne kadar zam yapılırsa yapılsın, piyasaya göre ucuz kalıyor. Bu nedenle adliyelerde kira tespit davaları giderek artıyor” diyor.
Kahramanmaraş Barosu avukatlarından Bahri Gödeoğlu, deprem bölgesindeki kira krizini şu şekilde özetliyor: “Eski kiracılara 4-5 bin TL gibi düşük kiralar uygulanıyor. Ancak bu evlere artık yüzde 100 zam yapılsa bile bu rakamlar kiraları kurtarmıyor. Ev sahipleri ya kira tespit davası açarak sıfırdan bir kira tutarı belirlemek istiyor ya da kiracıyı çıkarıp yeni bir kiracı ile güncel rakamlardan kontrat yapmak istiyor.”
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, yüzde 25 sınırının ilk yılında ev sahiplerinin buna katlanmak zorunda kaldığını ancak ikinci yıl uzatılmasının büyük sorunlara yol açtığını belirtiyor. Akdoğan, “Enflasyon karşısında ev sahipleri ezilmeye başladı. Şimdi yüzde 65 oranında bir artış biraz nefes aldırdı, ancak eski kayıpları telafi etmediği için çeşitli sorunlar sürüyor” şeklinde konuşuyor.