Ethereum’da büyük değişim kapıda! EIP-7781 ile blok süresi %33 kısalabilir: Bu ne anlama geliyor?

Ethereum’da büyük değişim kapıda! EIP-7781 ile blok süresi %33 kısalabilir: Bu ne anlama geliyor?

Illyriad Games’in kurucusu Ben Adams tarafından 5 Ekim’de sunulan EIP-7781, blok sürelerini 12 saniyeden 8 saniyeye indirirken ağın veri kapasitesini de artırmayı amaçlıyor. Bu strateji, Ethereum ağındaki işlem süreçlerini hızlandırmayı ve gecikmeleri en aza indirmeyi hedefliyor. Özellikle rollup çözümleri için büyük bir avantaj sağlayacak olan bu hamle, kullanıcılar ve geliştiricilere daha tutarlı ve hızlı bir ağ performansı sunabilir.

Ethereum araştırmacısı Justin Drake, blok sürelerinin kısaltılmasının işlem hızını artıracağını ve merkeziyetsiz borsalarda (DEX) %22’lik bir verimlilik artışı sağlayacağını savunuyor. Bu gelişme, Uniswap v3 gibi platformların daha hızlı ve maliyet etkin bir şekilde çalışmasına olanak tanıyabilir. Bu da, yıllık arbitraj maliyetlerinde önemli tasarruflar anlamına geliyor.

Bu önemli önerinin dikkat çeken noktaları şöyle:

Öneri, ağın dinamiklerini iyileştirme potansiyeli taşısa da, yalnız stakerlar için bazı zorlukları da beraberinde getirebilir. Artan veri talepleri nedeniyle donanımlarını yükseltmeleri gerekebilir. Sektör uzmanı Adam Cochran, bu geçişin özellikle gas ücretleri dengelenmezse zorlayıcı olabileceğini belirtse de, Ethereum ağı için getireceği potansiyel faydaların önemli olduğunu vurguluyor.

Exit mobile version