Ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren karar! Kiraya yeniden zam sınırı geliyor mu? Bakan Şimşek son noktayı koydu

Ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren karar! Kiraya yeniden zam sınırı geliyor mu? Bakan Şimşek son noktayı koydu

Programda dikkat çeken açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, sabırlı ve kararlılık gerektiren süreçle ilgili büyük adımlar atıldığını söyledi. Büyük cari açığın erimiş rezervlerin dönemin yansıması olduğuna dikkat çeken Şimşek, Gelinler noktada net ihracatın büyüme katkısının bir nokta 6’ya yükseldiğini söyledi. İç talepte daha güçlü daha ılımlı bir yol izleneceğini dile getiren Şimşek, aşırı ısınmadan ılımlı patikaya geçiş sağlanacağını vurguladı. Kaliteli ve dengeli bir büyüme olduğuna dikkat çeken Şimşek, cari açığın giderek daraldığını söyleyerek mayıs ayı itibarıyla cari açığın 25 milyar dolara düştüğünü belirtti. Şimşek, cari açığın milli geliri oranının ise %2,5’in altında ineceğini müjdeledi.

Yıllık enflasyon tutarı baz alındığında geçen seneki koşulları işaret eden Bakan Şimşek, “ Ülke çok büyük deprem yaşadı. Depremin enflasyona iki etkisi var. Bütçe açığını muazzam bir şekilde artırdı. İkincisi çok büyük olduğu için bazı büyükşehirlere nüfus kayışı oldu. O da kiraları artırdı. Deprem yılın ilk yarısında oldu ama enkazın temizlenip inşaatların başlaması yazı buldu. İnşaat maliyetleri ve işçilik ücretlerinde artış oldu.” dedi.

Kurun serbest bırakılmak zorunda kaldığını dile getiren Şimşek, kurun uzun bir süre tutulduğunu belirterek ciddi enflasyonist bir süreç görüldüğünü aktardı. Kur geçişkenliğinin hiçbir dönemde olmadığı kadar yüksek görüldüğünü belirten Bakan Şimşek, depremin ve seçimin etkisiyle birlikte bütçe açığının %10’lara kadar çıkma ihtimali olduğunu söyledi. Bütçe açığını %5’e çekmek için vergileri arttırdığını ifade eden Şimşek, bunların enflasyonist olduğuna değindi.

Gelinen noktada Enflasyonun %75,4 olarak görüldüğünü söyleyen Bakan Şimşek, yüksek bir enflasyon olduğunu ancak geçmiş 12 ayı yansıttığını dile getirdi. Bakan Şimşek, “Baz etkisiyle yükselince neden atıfta bulunulmuyor? Maliye politikası ayağı güçlenecek, özellikle gelecek sene bütçe açığı yüzde 3’ün altına inecek. Bu sene hedefimiz açığı yüzde 5’in altına getirmek. Gelecek yıl dezenflasyonist maliye politikası uygulayacağız.” dedi.

12 aylık rakamlar baz alındığında 17 milyar dolarlık yabancı girişi sağlandığını ifade eden Şimşek, yabancı tahvil oranının %10’lara doğru ilerlediğini söyledi. Güvenin artması ile birlikte ciddi anlamda fon artışı olacağını dile getiren Şimşek, para piyasasındaki sıcak kaynağa sırtımızı yaslayamayacağımızı da söyledi. Bankaların uzun vadeli finansmanlara erişim sağlayabildiğine dikkat çeken Bakan Şimşek, Büyük ihtimalle bu ay içerisinde Dünya Bankası Başkanının da ziyarete geleceğini söyledi. 60 milyar Doların üzerindeki kaynağı Türkiye’ye kanalize edeceklerine dile getiren Şimşek, “Sırtımızı sıcak kaynağa dayanamıyoruz.” sözleri ile açıklamalarına devam etti.

Exit mobile version