Evini Boş Tutanlar Yandı! Yeni Vergi Yolda… Kiralara Etkisi Nasıl Olur?

Evini Boş Tutanlar Yandı! Yeni Vergi Yolda… Kiralara Etkisi Nasıl Olur?

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, söz konusu paketin, ta­til dönüşü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin günde­mine gelmesi bekleniyor. İstanbul’da su faturala­rından hareketle 600 bin evin boş tutulduğu tahmin ediliyor. Bu yolla, ekono­miye katkı sağlamayan, başka bir ifadeyle “hayalet evlerin” vergilendirilme­si hedefleniyor. Uzmanlar, söz konusu verginin kira­lık piyasasına yeni arz ka­zandırabileceğini, bunun fiyat artışını yavaşlata­bileceğini, ancak boş ev­lere verginin, konuta ya­tırımı caydırabileceğine dikkat çekti.

Türkiye’de her yıl yak­laşık 1 mil­yon konuta ihtiyaç du­yuluyor. An­cak fiyatların son yıllar­da hızlı yükselmesi, ev sahipliğini düşürürken, kiracılığı artırıyor. Ha­nelerin harcamasında ki­ra ilk sırada.

Türkiye İs­tatistik Kurumu (TÜİK), Hane Halkı Tüketim Har­caması 2023 verilerine göre, vatandaş en fazla harcamayı yüzde 23,9’luk oranla konut ve kiraya yapıyor. Bu oran, yüzde 21,9’lik oranla ulaştırma, yüzde 20,6 ile gıdayı da geçmiş durumda. Başka bir ifadeyle, vatandaş bo­ğazından kısarak kirası­nı ödüyor. Tek kişilik ha­nelerde ise bu oran yüz­de 31,8’e çıkıyor.

Barınma krizinin aşılması için ki­ralamanın teşvik edilme­si gerektiğine vurgu ya­pan gayrimenkul uzman­ları, “Özel sektör vergi teşvikiyle satılamaz kira­lık konut üretmeli. Arsa­yı devlet verdiğinde, ‘bu evler kiraya vermek üzere satın alınabilir’ şerhiyle, kiralamak için ev sahipli­ği teşvik edilmeli” öneri­sinde bulundu.

İstanbul Ticaret Oda­sı (İTO) Gayrimenkul Komitesi Başkanı Ha­kan Akdoğan, boş tutu­lan yaklaşık 600 bin ko­nutun kiraya verilmeme nedenlerinden birinin yüzde 25 sınırı olduğu­nu, ancak bu oranın da kalktığını anımsatarak, şöyle devam etti:

“Şimdi hem zam sınırı yok, hem de ‘boş konuta neden ver­gi ödeyeyim’ diyerek orada bir hareketlilik getirebi­lir. Ancak ne nasıl bir ha­reketlilik getirir belirsiz. Fiyatların artış hızını ya­vaşlatabilir. Hatta belli bölgelerde, fiyatları biraz daha normalleştirebilir. Bizim kiralık konut arzı­na çok fazla ihtiyacımız var. Böyle bir dönemde bu konutların piyasaya çı­kartılmasının sağlanma­sı, vatandaşın seçenekle­rini artırır.”

Denge De­ğerleme Ge­nel Müdür Yardımcısı Ahmet Ars­lan, şunları kaydetti:

“Bu tür bir verginin kiralara bir­kaç etkisi olabilir: Birin­cisi, boş konut sahipleri, ek vergiden kaçınmak için konutlarını kiraya verme­yi tercih edebilirler. Bu da daha fazla kiralık konut bulunmasını getirebilir. İki, artan kiralık konut ar­zı, kiracıların seçeneğini artırır. Bu, rekabetle ki­ra fiyatlarının düşmesini getirebilir. Üç, bazı mülk sahipleri, boş ev vergisi­ni karşılamak için mev­cut kiracılarına ek mali­yet yansıtabilir, bu da ki­raları yükseltebilir. Dört, piyasada yüksek bir konut arzı varsa, verginin etki­si daha belirgin, sınırlıysa vergi etkisi sınırlı kalabi­lir. Beş, yatırımcıların boş duran konutları elden çı­karmasına veya farklı ya­tırım araçlarına yönelme­sine yol açabilir.”

Exit mobile version