Endeks, Nisan 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,7 daha yüksek gerçekleşti. Ancak Mart 2022’deki 160,2 puanlık zirve seviyesinin yüzde 20,4 altında kaldı.
TAHIL FİYATLARINDA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR
Tahıl Fiyat Endeksi, Kasım ayında 111,4 puan ile Ekim ayına göre yüzde 2,7 düşüş gösterdi ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 daha düşük bir seviyede gerçekleşti. Küresel buğday fiyatları, Güney Yarımküre’deki hasatlar ve Kuzey Yarımküre’deki olumlu ürün koşullarının etkisiyle düşerken, düşük uluslararası talep de fiyatların gerilemesine neden oldu.
Mısır fiyatları ise Kasım ayında genel olarak sabit kaldı. Güney Amerika’daki elverişli hava koşulları ve ABD’deki hasat sezonu fiyatları baskılarken, Brezilya ve Meksika’daki güçlü talep dengeleyici rol oynadı. Pirinç fiyatlarında ise piyasa rekabeti ve hasat baskısı nedeniyle yüzde 4’lük bir düşüş yaşandı.
Rapora göre, Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, Kasım ayında 164,1 puana çıkarak Ekim ayına göre yüzde 7,5 oranında arttı ve Temmuz 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Özellikle palm yağı, soya yağı, kolza tohumu yağı ve ayçiçek yağı fiyatlarındaki artışlar bu yükselişe öncülük etti. Güneydoğu Asya’daki aşırı yağışlar nedeniyle palm yağı üretimindeki endişeler artarken, soya yağında güçlü küresel talep fiyatları yukarı çekti.
Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Kasım ayında 139,9 puana çıkarak bir önceki aya göre yüzde 0,6 artış gösterdi. Özellikle tam yağlı süt tozu fiyatlarındaki artış dikkat çekerken, Batı Avrupa’da mevsimsel üretim düşüşü fiyatları destekledi. Tereyağı fiyatları, iç ve dış talebin etkisiyle art arda 14. ayda da yükselerek rekor seviyeye ulaştı.