FED faiz indirdi, Merkez Bankası pas geçti – Ankaragündem

FED faiz indirdi, Merkez Bankası pas geçti – Ankaragündem

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. 2023 genel seçimlerinden sonra ‘Nas’ politikasını rafa kaldıran Merkez Bankası politika faizini 6. kez yüzde 50 bandında sabit tuttu.

AKP iktidarı 2023 genel seçimleri sonrası vergilere zam üstüne zam yaptı. Seçim sonrası değişen kabinede Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atandı. 14 Mayıs ve 28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas’ inadı rafa kalktı. Rafa kalkan nas sonrası faiz önce yüzde 15’e sonra yüzde 17’ye getirildi. Merkez Bankası’nın faiz artırırım kararları Ağustos toplantısından sonra sertleşti. İvme kazanan faiz artışları önce yüzde 25’e ardından yüzde 30’a sonrasında ise yüzde 35’e yükseldi. Merkez Bankası Kasım ayı faiz kararında ise faiz yüzde 40 seviyesine çekildi. Kasım ve aralıkta yükseltilen faiz oranı yüzde 45’e çekildi. Mart ayında yüzde 50 oranında sabit tutulan faiz eylül toplantısında da pas geçildi. Böylece TCMB, üst üste 6’ıncı ayında da faizi sabit tutmuş oldu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas var Nas’ çıkışını yaptığında politika faizi yüzde 19’du. Yüzde 19 faizin olduğu dönem dolar 7 lira bandından işlem görüyordu. Erdoğan’ın “Bu kardeşiniz burada olduğu sürece faiz düşecek” “Nas neyi emrediyorsa onu yapacağız” sözlerinin ardından faiz hızla yüzde 8.5’e düşürüldü. Yüzde 8.5’lik faiz döneminde dolar kuru rekor üstüne rekor kırdı. ve 23 lira bandına kadar ulaştı. Döviz kurlarının artışı enflasyonu tetikledi. Yükselen enflasyon nedeniyle alım gücü düşen yurttaşlar pazarda markette en temel ürünlere dahi ulaşamaz hale geldi. Döviz kurundaki hızlı artışı durdurmak isteyen AKP iktidarı Hazine’den para satışına başladı. Kasada para kalmayınca genel seçimlerin ardından değişen ekonomi yüzüyle sıcak para arayışına girildi. Ek vergiler ve yeni vergilerle halkın sırtındaki ekonomi kamburu daha da büyüdü. 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Nas rafa kalksa da ekonomik kriz devam etti. Faiz’in yüzde 50 seviyesinde bulunmasına rağmen dolar kuru 34 lira seviyesinden euro kuru ise 37 lira 99 kuruştan işlem görüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Exit mobile version