Fitch değerlendirmesinde, pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari hesap açıkları ve döviz korumalı mevduatlardaki düzenli ve kademeli düşüş, muhtemelen dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyeceğini belirtti. Açıklamada, “Rezervlerin 2024 sonu itibarıyla 158 milyar ABD dolarına ve 2025 sonu itibarıyla 165 milyar ABD dolarına çıkmasını öngörüyoruz.” denildi.
Enflasyonun 2024’ü yüzde 43’te tamamlamasını beklediğini açıklayan kuruluş raporunda şunları kaydetti: “Bu da yıl için ortalama %59,5 enflasyona yol açacak; ortalama enflasyon daha sonra 2025’te %31’e (2025 sonunda %21) düşecek, bu da “BB” derecelendirme kategorisindeki en yüksek seviye olacak. Hala yüksek öngörülen enflasyon seviyesi göz önüne alındığında, para politikasının erken gevşetilmesi veya temel durumumuz olmayan mevcut politika yönünün terk edilmesi, enflasyonist baskıları ve dolayısıyla makro-finansal istikrarı ve ödemeler dengesi risklerini yeniden canlandırabilir.”
Açıklamada, “Temel düşüncemiz, mevcut ekonomik programın siyasi liderlikten destek almaya devam ettiğidir. Bununla birlikte, Fitch’in görüşüne göre, Türkiye’nin yakın tarihi, en üst siyasi seviyelerde düşük faiz oranlarına olan güçlü inanç ve çıkar grupları ile lobi gruplarının potansiyel direnci göz önüne alındığında, politika geri dönüşleri riski hala mevcuttur” dendi.
Fitch, büyümenin 2024’te yüzde 3,5’e düşmesini, gelecek yıl yüzde 2,8’de kalmasını öngörüyor.
Fitch, en son 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya, görünümü ise “durağan”dan “pozitif”e yükseltmişti.