Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, geçtiğimiz gün Bakan Şimşek’in ev sahipliğinde toplanmıştı. Bakanlığın yaptığı basın açıklamasında, toplantıda küresel gıda fiyatları ve hasat sezonunun değerlendirildiği belirtilirken, uzman isimler toplantıyı “Tarımsal üretimde yaşanan temel sorunlara çözüm sunmaktan uzak. Türkiye gıda enflasyonunda zirveyi bırakmayacak” değerlendirmesi yaptı.
Gıda Komitesi’nin tarımdaki kriz için bulduğu çözüme uzman isimler tepki gösterdi. Toplantıda, depolanabilen ürünlerde arz ve talep dengesinin korunmasını teminen mevcut depo kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmaların yürütüleceği belirtildi.
‘Tarlada yangın var’ diyen uzmanlar çiftçinin ürününün para etmemesi ve tüketicinin bu ürünlere ulaşamaması gibi temel sorunlarının çözümünün hâlâ daha belirsiz olduğuna dikkat çekti. Toplantıdan ortaya çıkan sonuçta Gıda Komitesi’nin izlediği politikalarına aynen devam edeceği belirtilirken, ANKARAGÜNDEM’a konuşan Tarım Yazarı Gazi Kutlu ise toplantının çözüm sunmaktan uzak olduğunu söyledi.
“Toplantıdan çıkan açıklamada, depolanabilen ürünlerde arz ve talep dengesinin korunacağı belirtiliyor, peki ya depolanamayan ürünler? Bu sorunun cevabı verilmiş değil. Salçalık domates, dolmalık biber, kavun, karpuz gibi ürünler üretici tarafında tarlada kalırken, tüketici bu ürünlere ulaşamıyor” diyen Kutlu krizin daha da derinleştiğine vurgu yaptı.
Geçmişte yaşanan soğan ve patates depolama krizlerine atıfta bulunan Kutlu, limon fiyatlarının yükselmesine ve patates-soğan üreticilerinin zarar etmesine neden olan durumların benzerinin şu anda yaşandığını belirtti. Ayrıca, kuru kayısı ve antepfıstığı örnekleriyle de çiftçilerin maliyetine satış yaparken tüketicilerin bu ürünlere ulaşmada zorluk çektiğini belirtti.
Kutlu, tarımsal sanayinin gelişmesinin şart olduğunu, üretim planlamasının ihtiyaç ve ihracat dikkate alınarak yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca sözleşmeli üretimde sözleşme dışı üretimlere izin verilmemesi ve geçmişte etkin olan ürün birlikleri ve kooperatiflerin tekrar güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Devletin ürün müdahale gücünü artıracak mekanizmalar geliştirmediği sürece Türkiye’nin gıda enflasyonunda Avrupa ve OECD ülkeleri arasında zirvede yer alacağı öngörüsünde bulundu.
ANKARAGÜNDEM’a konuşan Tarım Yazarı Gazi Kutlu, Gıda Komitesi’nden çıkan sonucu ve çiftçinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin dünkü basın açıklaması, tarımsal üretimde yaşanan temel sorunlara çözüm sunmaktan uzak. Çiftçinin ürününün para etmemesi ve tüketicinin bu ürünlere ulaşamaması gibi temel meselelerin çözümü hâlâ belirsiz. Türkiye’de bugün, ürettiğimiz halde neden tüketemediğimizin cevabı çok açık: Planlama eksikliği, yüksek girdi maliyetleri ve tüketicinin alım gücünün ciddi oranda düşmesinden kaynaklanmaktadır.