Gram altında 1600 TL’lik artış geliyor! Uzman isim net tarih verdi: Piyasalar duman olacak

Gram altında 1600 TL’lik artış geliyor! Uzman isim net tarih verdi: Piyasalar duman olacak

Dolar kurunun geçtiğimiz yıl 18 TL seviyesinde yer aldığını söyleyen İslam Memiş, kurun önce 28 ardından da 32 TL seviyesine kadar yükseldiğini söyledi. Serbest piyasalarda bu yıl dolar kurunun 40 TL seviyesini görebileceğini söyleyen İslam Memiş, doların artması ile birlikte gram altın fiyatlarını da yükseldiğine değindi.

Gram altının şu anda 2.459 TL’den işlem gördüğünü aktaran Memiş, daha önceden yaptığı açıklamaları ile bu seviyeye gerileyecek bir düşüş olduğunu belirtmişti. Gram altın almak isteyen vatandaşların bayrama kadar alım yapması gerektiğini söyleyen İslam Memiş, Tarım Dışı İstihdam verilerinin Cuma günü açıklanacağını söyleyerek ons altının 2280 dolar ile 2340 dolar arasında fiyatlandırılacağını aktardı.

Türkiye’nin uzun süredir kaybeden değeri Türk lirasının yeni ekonomi yönetimi ile birlikte parasal sıkılaşma adımlarıyla reel olarak değer kazanmaya başladığı görülüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası enflasyonla mücadele kapsamında yüksek faiz politikası izlerken Hazine ve Maliye Bakanlığı da mali disiplin uygulanmaları doğrultusunda bu adımları destekler nitelikte planlamalar yapıyor. Politikalar doğrultusunda ilk somut sonuçlar döviz rezervlerindeki artış olarak kendini gösterirken 31 Mart yerel seçimleri öncesinde -74.6 milyar dolar olarak gerileyen net döviz pozisyonu haftanın ilk işlem gününde -5.7 milyar dolara kadar yükseldi. Hazine birikimleri dikkate alındığında ise Türkiye’nin yıllar sonra ilk kez döviz rezervlerinde artış yaşadığı görülmektedir.

Dolar/TL paritesinde yaklaşık 2 aylık süreç içerisinde yatay seyirde bir ilerleme görünürken vatandaşlar ve yatırımcıların kur artış beklentisi de baskılanıyor. TL mevduat faizlerinin cazip olması nedeniyle birçok kişi varlıklarını Türk lirasına yönlendirirken bu durum Kapalıçarşı piyasasında da önemli değişimleri beraberinde getirdi. Uluslararası Finans kuruluşları ile birlikte Türkiye’ye yönelik olumlu raporlar ve mesajlar görülürken hem yerli hem de yabancı yatırımcılar TL tarafında pozisyon almaya başladı. Kapalıçarşı’da TL’ye olan talebin tarihi seviyeleri yükseldi görülürken Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı.

Exit mobile version