Günübirlik kullanımlar içinde vergi ödenecek! Airbnb sektörüne vergi düzenlemesi geliyor!

Günübirlik kullanımlar içinde vergi ödenecek! Airbnb sektörüne vergi düzenlemesi geliyor!

Ersoy, günübirlik kiralanan konutların belli sağlık ve güvenlik koşullarını taşıması gerektiğini vurguladı. Bu sebeple konut sahiplerinin, belli standartlara uygun olduğunu ispatlayan bir sertifikaya sahip olması gerekecek. Sertifikalar, yetkili merciler tarafından verilecek ve kumpaslı olarak teftişler yapılacak.

Bakan Ersoy, günübirlik kiralanan konutlardan elde edilen kazancın aidatlandırılacağını da açıkladı. Bu adımın, sektördeki kayıt dışı faaliyetlerle gayrete katkı sağlayacağı düşünülüyor. Günübirlik kiralanan konutların yaygınlaşmasıyla beraber, tertip etmelerin yapılması ve teftişlerin sıklaştırılması gerektiğine dikkat toplayan Bakan Ersoy, bu çalışmaların hem turizm sektörünün kumpaslı ve nitelikli hale gelmesini sağlayacağını hem de konut sahiplerine ve konuklara tehlikesiz bir civar sunacaklarını belirtti.

Bakan Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi’nde hakikatleştirilen buluşmada günübirlik kiralanan konutlarla alakalı mevzuat çalışmasının bitirilmesi için açıklamalarda bulundu. Sene sonuna kadar yaşama geçirilmesi tasarlanan çalışma kapsamında, günübirlik kiralanan konutlara sertifika dokümanlandırma koşulu getirilecek.

Bu tertip etme ile günübirlik olarak konutlarını kiraya verenlerin de ödentiye tabi olacağı ve alakalı kazançların bildirilip aidatlandırılacağı ifade edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, günübirlik olarak kiraya verilen konutlara sertifika dokümanlandırma koşulu getireceğini duyurdu. Bu sayede, konaklama firmaları yetkilendirilecek ve kumpaslı olarak kayıt yakalamaları gerekecek. Böylece, sektördeki konut sahiplerinin kazançları da vergilendirilecek.

Konuyla alakalı açıklama yapan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, bu cins konutların seyahat pazarında Airbnb olarak belirlenmesine karşın gerçeğinde günübirlik kullanım emelli olduklarını belirtti. Bu nedenle, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bir mevzuat çalışması başlattığını ve sene sonuna kadar yaşama geçirmeyi tasarladığını ifade etti.

Exit mobile version