Halının altı ortaya çıktı

Halının altı ortaya çıktı

Markette artan fiyatlara zabıtayla, dövize ise rezerv satışıyla çözüm arayan anlayış, konut kiralarının toplumsal krize dönüşmesine yol açtı. Ev sahibini de kiracıyı da mağdur etmeyecek kalıcı bir adım atılacağı yerde seçim öncesi geçici bir çözüm olarak yüzde 25 sınırı getirildi. Ancak bu kez davalar, can kayıplı kavgalar arttı. Sandığın kalkmasıyla birlikte de hükümet tartışmalı uygulamanın 2 Temmuz’dan itibaren sona ereceğini ilan etti.

Kirada barajın kaldırılacak olması yeni sorunların önünü açtı. Yüzde 60’lara çıkacak zamların dar gelirlileri zora sokacağını kaydeden uzmanlar “Kiraların ödenememesi davaları patlatacak” uyarısında bulundu. Ev sahipleri için ek vergi üzerinde çalışma yapıldığı dile getirildi. Bu hamlenin de yine kiracılara zam olarak yansıyacağı belirtilerek ekonomi yönetimindeki yanlış kararların geçici önlemlerle düzeltilemeyeceği vurgulandı.

Seçimlerden önce geçici önlemlerle ötelenen ekonomik sorunlar seçimlerin bitmesiyle patlak verdi. Vergi gelirlerinin artırılması için kirada yüzde 25 barajı kaldırılırken, ev sahibi ve kiracı çatışmaları yeniden başlamasının önü açıldı. Yüzde 25 sınırlamasının seçimden sona erdirilmesi dikkat çekerken, “Çare meseleleri ötelemekte değil kalıcı çözümde” tepkisi verildi. Düzenlemeyle kira vergisinin yüzde 50’den fazla artması ev sahibinin bu vergi yükünü kiracıya yansıtması öngörülüyor.

Ekonomi yönetimi genel ve yerel seçimlerden önce birçok soruna geçici önlem alarak sorunları öteledi. Seçimlerin bitmesi için halının altına süpürülen sorunlar seçimsiz dönemin başlamasıyla patlak verdi. Seçimden sonra vergi konusunda sıkı adımlar atan ekonomi yönetimi bu sefer rotayı konut sahiplerine çevirdi. Yerel seçimlere kadar tutulan kiracıya yüzde 25 artış sınırı seçimlerin hemen sonrası kaldırılmıştı. Kirada yüzde 25 zam sınırı temmuz ayında kalkıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sürenin uzatılmayacağına dair mesajlar verdi. . Yüzde 25 sınırlamasının seçimden sona erdirilmesi dikkat çekerken, “Çare meseleleri ötelemekte değil kalıcı çözümde” tepkisi verildi. Düzenlemeyle kira vergisinin yüzde 50’den fazla artması ev sahibinin bu vergi yükünü kiracıya yansıtması öngörülüyor. Halihazırda ev sahibi ve kiracılar arasındaki fahiş kira tartışmaları sürerken ekonomi yönetimi ev sahiplerinin vergi yükünü arttırmaya hazırlandığı iddia edildi.

Sözcü Gazetesi’nde yer alan habere göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi reformuyla ilgili çalışmaları hızlandırdı. Vergi reformu taslağında, konut sahipleri ile konutu yatırım aracı olarak kullananların daha fazla vergi ödemelerine yol açacak düzenlemeler yer alıyor. Haziranın ilk haftasında TBMM’ye sunulması planlanan vergi değişiklikleri taslağına göre, Mevcut düzenlemeye göre, satın alınan konut 5 yıl elde bekletilip 5’inci yıldan sonra satılırsa vergi ödenmiyor. Bu konut ilk 5 yıl içinde satılırsa Maliye, değer artış kazancı üzerinden yüzde 15-40 oranında vergi alıyor. Yeni düzenleme ile 5 yıl istisnasının kaldırılması bekleniyor. Satın alınan evin üzerinden 5-10 hatta 50 yıl da geçse satıldığı gün değer artış kazancı hesaplanıp vergisi alınacak. Taslak düzenleme ile konut alım satımında belediyeden alınan ve gerçek değerin altında kalan rayiç bedel uygulamasının kaldırılacağı ifade ediliyor. Konutların güncel piyasa değeri esas alınacağı, güncel değerlerin de ekspertiz raporlarıyla belirleneceği belirtiliyor. Taslak düzenlemeyle birden fazla evi olanların ikinci, üçüncü ve diğer evlerinden daha yüksek oranlarda Emlak Vergisi alınması da öngörülüyor.

Kiralarda yüzde 25 zam oranının kaldırılmasıyla artışların kaçınılmaz olması bekleniyor. Muafiyetin kaldırılmasıyla vergi yükü artan ev sahiplerinin artan maliyeti kiraya yansıtacaklarına kesin gözüyle bakılıyor. Özelikle geçimini kira gelirinden sağlayan ev sahiplerinin bu yansıtmayı zorunlu olarak yapacağı belirtiliyor. Kira zamlarındaki yüzde 25 sınırının da kalkmasıyla maliyetlerin kiralara zam olarak yansıtılmasında engel kalmayacak. Kiralar arttıkça, Maliye indirim yapmadan daha çok vergi toplama imkanına kavuşacak. Uzmanlar kira artış oranlarının yüzde 60 seviyelerine kadar çıkmasını beklerken, özellikle büyük şehirlerde bu artış miktarının birçok kiracıyı mağdur edeceğini belirtiyor.

Exit mobile version