Bu tür ilanlara başvuru yapan kişilerin genellikle mesajlaşma uygulamalarına yönlendirildiğini belirten Kırık, “Dolandırıcılar, sanal numaralar kullanarak iletişim kurmalarını sağlıyor. Bu numaralar normalde çalıştırıldığı için kullanıcılardan şüphelenilmiyor. Örneğin +44 veya +22 gibi kodlarla başlayan numaraların bir şirkete ait olduğu, ancak Türkiye’de çalışılacağı iddia ediliyor. İkna süreciyle kimlik bilgilerinin yanı sıra para talep ediliyor ve dolandırıcılık süreci başlıyor” diye konuştu. İnternetten iş arayan kullanıcıların dikkatli olması, sitelere ve cazip vaatlere karşı temkinli olunması öneriliyor.
Son dönemde iş başvurusu yapanların kimlik bilgileri, dolandırıcıların hedefi haline geliyor. Bu konuda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Levent Kırık, dolandırıcıların genellikle güven veren kişileri taklit ettiğini belirtti. “Kendilerini sağlık, eğitim veya diğer hassas sektörlerde faaliyet gösteren bir kurum gibi tanıtıyorlar. Yüksek maaş vaadi ile kredi almak için iş başvurusu yapan kişilerden kimlik fotokopisi, ikametgah belgesi ve e-Devlet üzerinden detaylı kişisel bilgiler talep ediyorlar. Bu bilgiler genellikle anlık mesajlaşma uygulamaları üzerinden paylaşılıyor” dedi.
Dolandırıcıların sürekli kiralanan IBAN veya ele geçirilmiş banka hesaplarını kullandıklarına dikkat çeken Kırık, bu yöntemlerin dolandırıcılığı tespitlerini zorlaştırdığını belirtti. Kırık, “Savcılığa suç duyurusunda bunulmasında, paranın genellikle başka kişiler adına yürütülen banka hesaplarına aktarıldığı görülüyor. Ayrıca sanal numaralar ve geçici e-posta adreslerini kullanarak izlerini kaybediyorlar. İş ilanlarını hızla kapatıyor ve iletişimleri değiştiriyorlar” diye konuştu.