Yüksek enflasyon, kur seviyesi, elektrik ve gaz fiyatları derken yapılan zamlar ve azalan ihracat da şirketlerin sonu oluyor. İşten çıkartma, konkordato, kapanma dalgası hızla yayılırken TOBB verileri ilk 7 ayda yaklaşık 17 bin şirketin kapandığını duyurdu. Bu sayı geçtiğimiz yıla oranla %28 artış gösterdi.
Yılın ilk 8 ayında 982 şirket için konkordato için geçici mühlet kararı verilirken geçtiğimiz yıla kıyasla geçici mühlet kararı iki katına yükseldi. Veriler doğrultusunda ilk 8 ayda 58 şirket için İflas kararı verilirken geçtiğimiz yılın tamamında bu sayı 65 olmuştu. İnşaat ve Tekstil şirketleri ise konkordato kararı alan sektörlerin başında yer alıyor.
Çorum’da üretim gerçekleştiren 3F Tekstil konkordato başvurusunda geçici mühlet kararı alan şirketler arasında yer alıyor. 3F yetkilileri “Faizler bir anda yüzde 60-70’leri görünce, bu iş dünyasının kaldıramayacağı bir durum haline geldi. Firmalar borcu yönetememeye başladı. Türkiye’nin bozuk enflasyonunun bedelini iş dünyası ödedi” açıklamalarında bulundu.
Çok Çorum’da faaliyet gösteren iplik fabrikası ortaklarından Bülent Demirci, öngörülemezlik olarak belirttiği ekonomik şartlar nedeni birkaç ay önce iş yerinin kapandığını söyledi. Geçmişte zaman zaman üretimin durduğunu belirten Demirci, Bu kez tablonun çok daha vahim olduğunu belirtti. Borçlarının olmadığını belirten Demirci, öz sermayeden yedikleri için kapatma kararı aldıklarını söyledi.
Çorum’da fabrikasında dünyaca tanınan Zara markası için üretim yapan Doğan Duman, 27 yıllık işini ayakta tutmak için canla başla çabaladığını söyledi. Duman organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren fabrikasına çok sayıda dikiş makinesinin kenara atıldığını belirterek altılı şekilde bekleyen bu makinaların yanı sıra dışarıda kapısına kilit vurulmuş pek çok fabrika olduğunu da söyledi. Sanayi bölgesinde satılık tabelalarının dikkat çektiğini söyleyen Duman, fabrikanın ancak %60 kapasite ile çalıştığını belirterek geçtiğimiz yıl 300 olan çalışan sayısının 210’a düşürüldüğünü aktardı.