İkinci el araç piyasasındaki dolandırıcılık yöntemleri gündem olmaya devam ediyor. İkinci el piyasasını hedef haline getiren dolandırıcılar, araç almak ve satmak isteyen vatandaşlar mağdur etmeye başladı. Son dönemde “Sazan sarmalı” yöntemiyle yapılan dolandırıcılıkların artması “Nedir bu sazan sarmalı yöntemi?” sorusunu akıllara getirdi. İşte sazan sarmalı yöntemi ve dikkat edilmesi gerekenler…
“Sazan sarmalı” yönteminde dolandırıcılar, internette paylaşılan bir ilan için araç sahibiyle iletişime geçiyor. Arabayı beğendiğini ve satın almak istediğini söyleyerek ilanı kaldırtıyor. Araç sahibinin ilanı kaldırmasının ardından dolandırıcılar harekete geçiyor. Dolandırıcılar, aynı aracı kendi aracıymış gibi uygun fiyatla yeniden ilana koyuyor.
Uygun fiyatlı olması nedeniyle araca hemen müşteri bulabilen dolandırıcılar, alıcıyla satış için anlaşıyor. Tuzağın anlaşılmaması için dolandırıcılar, satıcıya aracı bir akrabasının alacağını, alıcıya ise aracı akrabasının teslim edeceğini söylüyor. Ayrıca aracı alacak kişi, dolandırıcılar tarafından ödenecek tutarı söylememesi için tembihleniyor ve parayı kendisine yatırmasını söylüyor.
Planı ilerleten dolandırıcılar, aracın gerçek sahibi ve sahte ilan üzerinden anlaştıkları alıcıyı buluşturuyor. Oyundan habersiz iki mağdur, devir işlemleri için noterde bir araya geliyor. Alıcı, parayı dolandırıcının hesabına gönderiyor. Satıcı ise paranın kendisine gelmediğini söyleyerek aracı satmıyor. Tarafların dolandırıcıya ulaşamaması üzerine oyun deşifre oluyor ve “Sazan sarmalı” denilen bu yöntemle vatandaşlar mağdur ediliyor.
İkinci el araç satın alacak vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Alıcılar, araç kimin adına satın alınacaksa paranın tamamı da o kişi tarafından ödenmeli. Para gönderilirken, açıklama kısmına aracın plaka bilgisi de yazılmalı.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, satın alınacak araç şase numarasından da kontrol edilmeli. Satıcılar ise aracı almaya farklı kişinin gelmesini veya paranın başkası tarafından gönderilmesini kabul etmemeli.