İkinci el otomobil fiyatları düşecek mi? İşte en çok ilgi gören 10 marka: İlana konulur konulmaz satılıyor

İkinci el otomobil fiyatları düşecek mi? İşte en çok ilgi gören 10 marka: İlana konulur konulmaz satılıyor

Yılbaşından itibaren yükselişe geçen ikinci el araç fiyatları, Mayıs ayında frene bastı. İkinci el araç fiyatlarındaki düşüş merak konusu oldu. Peki, ikinci el otomobil fiyatlarındaki düşüş devam edecek mi? İlanlarda en çok ilgi gören 10 marka hangisi?

2024 yılının ilk dört ayında yükseliş gösteren ikinci el araç fiyatlarında, mayıs itibarıyla yön değişti. Nisan ayında sınırlı bir artışla yüzde 0.50 oranında yükselen fiyatlar, mayıs ayında reel bazda yüzde 3 oranında düşüş yaşadı.

arabam.com Oto Ekspertiz Genel Müdür Yardımcısı Halil Ali Şenay, milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, 7 Temmuz’dan itibaren sıfır araçlarda yürürlüğe girecek olan GSR II regülasyonunun, markaların stoklarındaki araçları hızlıca elden çıkarmasına yol açtığını belirterek şöyle konuştu: “7 Temmuz’dan itibaren sıfır araçlarda yürürlüğe girecek olan GSR II regülasyonu doğrultusunda markaların stoklarındaki regülasyona uymayan araçları hızlı bir şekilde elden çıkartma ihtiyacı doğdu. Bu nedenle başlattıkları agresif kampanyalar sıfır araçlara avantajlı fiyatlarla erişim imkanı sağlarken, ikinci ele olan talebi etkileyerek ilan fiyat ortalamalarının yatay seyretmesine yol açıyor. Böylelikle, enflasyondan arındırılmış reel fiyatlarda yaklaşık %3 oranında gerileme olduğunu söyleyebiliriz.”

İlanlar üzerinden yapılan analizlere göre, Mayıs ayında en çok talep gören markalar sırasıyla Fiat, Renault, Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Citroen ve Honda oldu. Model bazında ise Clio, Astra, Megane, Corolla, Egea, Focus, Polo, Passat ve Civic en çok talep gören otomobiller arasında yer aldı.

İkinci el araçların ortalama fiyatı 684.042 TL olarak belirlendiğini belirten Şenya şöyle devam etti:

“İlan fiyatları bazında yapılan analizlere göre ikinci el araçların ortalama fiyatı 684.042 TL oldu. En çok rağbet gören ilanların fiyat segmentini ise; 0 km araç fiyatlarının 799 bin liraya kadar gerilemesinin de etkisiyle 800 bin lira ve altındaki ilanlar olarak gözlemliyoruz. GSR II regülasyonu doğrultusunda ikinci el fiyatlarının Mayıs ayına paralel olarak Haziran ayında da reel bazlı değer kaybı yaşamasını bekliyoruz.

7 Temmuz sonrasındaki 2 aylık süreçte piyasanın yatay seyri sonrasında sıfır kilometre araç kampanyaları ve ekonomik gelişmeler ikinci el araçların fiyatlarındaki belirleyici ana faktörler olacaktır.

Exit mobile version