İkinci El Satışında Yeni Dönem: Cuma Günü Resmen Başlıyor!

İkinci El Satışında Yeni Dönem: Cuma Günü Resmen Başlıyor!

Uygulamanın devreye girmesiyle, alıcılar da dahil olmak üzere tüm tarafların güvenli bir ödeme süreci gerçekleştirmesi sağlanacak. Böylece ikinci el araç piyasasında alıcı ile satıcı arasındaki ödeme ile ilgili yaşanan ihtilafların önlenmesi bekleniyor.

Sistemin kullanımı bugüne kadar ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde bulunan işletmelerin (oto galerilerin) satışlarında zorunlu iken 27 Eylül’den itibaren herkes için zorunlu hale gelecek.

Sistemle nakit taşıma, sahte para ve satış bedelinin ödenmemesi gibi risklerin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Sistemin işleyiş ve denetimine ilişkin çalışmalar Ticaret Bakanlığınca yürütülecek.

Banka tarafından her bir işlem karşılığında satıcıya aktarılacak araç satış bedelinden mahsup edilmek suretiyle 105 lira alınacak. Söz konusu ücretin 52,5 lirası işlem katılım payı olarak Türkiye Noterler Birliğine aktarılacak.

Bu durumda başvuru iptal edilebilecek ve alıcı tarafından yatırılan tutar ilgili banka, elektronik para veya ödeme kuruluşu tarafından iade edilecek.

Soru 2- Sistemde ödeme süreci nasıl işleyecek?

Soru 4- Uygulama tüketicileri nasıl etkileyecek?

Soru 6- Sisteme dahil olan bankalar hangileri?

Soru 9- Satış kaydı sonrası bilgilerde güncelleme yapılabilecek mi?

Uygulamada, önce satıcı güvenli ödeme sürecini başlatacak, sonra alıcı notere gitmeden önce referans numarası ile parayı aracı kuruluşa yatıracak. Satışın onaylanmasının ardından güvenli hesapta bekleyen para anında satıcının hesabına geçecek.

Söz konusu sistemle ikinci el araç piyasasında güven ortamının oluşması bekleniyor. Uygulama, tüketici mağduriyetlerini önleyerek, ödeme açısından alıcı ve satıcı arasındaki ihtilafları ortadan kaldıracak.

Türkiye Noterler Birliği ile protokol imzalayan banka, elektronik para veya ödeme kuruluşlarının hepsi sisteme dahil edilecek.

Başvuru oluştuktan sonra bilgilerde düzenleme yapılamayacak. Bunun için mevcut başvurunun iptal edilmesi ve yeni bir işlemin başlatılması gerekecek.

Exit mobile version