Ortalama bir çalışanın 20 katı olan CEO maaşları için 1980’ler dönüm noktası oldu. CEO maaşlarındaki artış, ‘paydaş kapitalizmi’ne geçişle başladı. Şirketler yönetici maaşlarını hisse senedi performansına bağlamaya başladıkça, CEO’lar hisse senedi fiyatlarını yükseltmek için daha sıkı çalışmaya başladı.
CEO maaşlarındaki artışa katkıda bulunan bir diğer faktör de ‘star CEO’ fenomeninin ortaya çıkmasıyla gerçekleşti. 1980’lerde ve 1990’larda, General Electric’ten Jack Welch ve otomotiv şirketi Chrysler’den Lee Iacocca gibi yüksek profilli liderler herkesin bildiği isimler haline geldi. Başarı hikayeleri ve karizmatik kişilikleri, CEO’nun rolünü bir süper starlığa yükseltti. Bu durum, yöneticilerin maaşında ciddi bir yükselişle sonuçlandı.
Starbucks’ın yeni CEO’su evden işe özel jet ile gidecek
İş dünyası giderek daha rekabetçi hale geldikçe, şirketler organizasyonlarını yönetecek en iyi yetenekleri çekmenin önemini fark etti. Olağanüstü CEO’lara talep arttı ve bu da yoğun rekabete ve en iyi yöneticiler için teklif savaşlarına yol açtı. Yetenek için verilen bu amansız mücadele, şirketlerin en çok aranan liderlerin hizmetlerini güvence altına almak için prim ödemeye istekli olmasıyla CEO maaşlarını artırdı.
Öte yandan, günümüzde, Industry Leaders Magazine’de yer alan makaleye göre; şirket performansı, sektör alışkanlıkları ve muadil ölçütlerle karşılaştırmalar, görevin karmaşıklığı ve kapsamı ve arz ve talep dinamikleri CEO maaşlarının ana dinamikleri olarak kabul ediliyor.