İtalyan asıllı Pirelli’yi ticari tarafta temsil eden Prometeon, uzun yıllardır Türkiye pazarında boy gösteriyor. Markanın ismi her ne kadar Pirelli olarak bilinse de artık ticari ürün grubu Prometeon ismiyle yollara çıkmaya hazırlanıyor. 2017 yılında binek tarafından ayrılan marka, dünyada ticari lastik odaklı tek global şirket olarak dikkat çekiyor. Yaklaşık 7 yılda Türkiye’ye 185 milyon euroluk yatırıma imza atan Prometeon, Türkiye’de toplamda 400 milyon euroluk bir ciroya sahip. 2 bine yakın kişiyi de istihdam ediyor. İtalyanların Türkiye pazarını oldukça sevdiklerini anlatan Prometeon Türkiye, AFME, Rusya, CIS Bölge CEO’su Gökçe Şenocak, Türkiye’deki Ar-Ge merkezlerine ve mühendisliğe güvendiklerini ifade etti.
Karadağ’da gerçekleşen bir etkinlikte sorularımızı cevaplayan Şenocak “İtalyanlarla Türklerin ticaret anlayışı neredeyse birebir. O yüzden birbirimize çok yakınız. İki tarafta bir anda agresif kararlar alabiliyor. Bir anlamda ticarette riskten korkmuyorlar. Bu yüzden burayı yönetmede çok zorluk çekmiyoruz. Bizi iyi anlıyorlar” dedi. Kocaeli’nde yer alan ve Türkiye’nin ilk lastik fabrikası olan üretim tesislerine de değinen Şenocak şöyle devam etti: “2017 yılında 850 bin civarında bir üretim kapasitemiz vardı. Yaptığımız yatırımlar sayesinde üretim kapasitemizi 1 milyon 850 bin adete yükselttik. Yaklaşık iki katından fazla bir kapasite artışı oldu. Ülkemizin bulunduğu coğrafyadaki en büyük kapasiteye sahip fabrikalardan biri haline geldik. Prometeon ve Pirelli ana markalarımız, bunların yanında Formula, Pharos, Anteo, Eracle ve Tegrys gibi markalarımız var. 2022 yılında ürettiğimiz Serie 02 lastiklere Prometeon mühendisliği anlamını taşıyan “Prometeon Engineered” ibaresini koyduk. Şimdi bu lastiğimiz için ana marka dönüşümünü yapıyoruz ve artık Prometeon markasını lastiklerin üzerine taşıyoruz.”
Ana markalar içinde Prometeon’un yüzde 25 pazar payına sahip olduğunu anlatan Gökçe Şenocak, 2020’den beri pazar lideri olduklarını söyledi. Şenocak “Üretimimizin yüzde 50’sinden fazlasını 85’ten fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Bölgenin en büyük ihracatçılarından biriyiz. Kamyonlarda ön lastikler güven aksıdır. En çok güvendikleri lastikleri ön aksa takarlar. Biz kamyon ön akslarında pazar lideriyiz” dedi.
Pandemi döneminde lojistiğin önemi arttı. Böylece lastik sektörü de bir anlamda hızlı bir büyüme kaydetti. Bu konuya da değinen Gökçe Şenocak “Arzın çok arttığı bir dönem oldu, çok büyük rakamlarda adetsel artışlar yaşandı. Bu durum cirolara da yansıdı. Kâr oranları yükseldi. Fakat 2 sene önce Avrupa pazarında hızlı faiz artırımları, ekonomik olarak dengeleme çalışmaları ile genel olarak bir dengelenme dönemi başladı. Dengelenme süreci satışların ortalamanın altına inmesine neden oldu. O dönemde Avrupa’ya göre Türkiye’de büyüme devam etti. Kamyon lastiği sektörü geçen sene ortalama 2.2 milyonluk satış adedi ile Türkiye pazarında kapanışı rekor seviyelerde yaptı. Türkiye kamyon lastiği pazarı Avrupa’nın en büyük pazarıdır. Almanya pazarı ise 1.5 milyon satış adedi ile tamamladı.”
Prometeon’un aynı zamanda akıllı bir lastik üreticisi olduğunu aktaran Gökçe Şenocak “Serie 02 dediğimiz lastiklerin içerisinde çip var. A’dan Z’ye, fabrikadaki üretiminden hurdaya çıkana kadar lastiği takip edebiliyoruz. Uluslararası projelerde yer alan inşaatçılar da kullanıyor ürünlerimizi. Örneğin Türkiye’nin en büyük lojistik firmaları özel anlaşmalar imzaladık. Netlog bunlardan bir tanesi. Lastik alım satımı yapmıyorlar. Bütün lastik işini biz yönetiyoruz. Onların ana işi lojistik ve bu işbirliği ile tüm odaklarını ana işlerine verebiliyorlar. Kendi kadromuzla bütün lastik işlerini biz yönetiyoruz. Lastik için kilometresini yazıyoruz ve kiralıyoruz. Araçları yurtdışında yük taşırken bir şey yaşadığında bütün sorumluluk bizde oluyor. Orada o hizmeti veriyoruz ve 2 saat içinde arabayı yürütmek zorundayız. Hem Türkiye’de hem tüm Avrupa’da bu hizmeti veriyoruz.”
Özellikle bu yıl ortalamanın altına inildiğini anlatan Gökçe Şenocak, kamyon lastiği pazarının 1.7 milyon adetle kapanmasını beklediklerini söyledi. 2020 yılı ortalamasının 1.8 milyon adet olduğunu hatırlatan Şenocak “Pandemi döneminin de altına iniyoruz. Maalesef ortalamanın da altına indik. Bu yılın ilk 6 ayı daha iyi geçti. İkinci yarı yılda yavaşlama oldu. Bu dönem tam kapasite çalışamıyoruz. Bu nedenle bir pembe tablo çizemiyorum. 1 milyon 850 bin kapasitemiz var ama 1 milyon 400 bin civarında bir kapasite ile devam ediyoruz. Bölgedeki ortam ile beraber Avrupa’daki daralma da etkili oldu. Türkiye’deki enflasyon ortamının da etkileri oldu. Kullanıcılar mevcut lastiklerini daha fazla kullanmaya çalışıyor. Geçen yıllara kıyasla daha az değiştirmek istiyor. Buna rağmen biz tüm fiyat artışlarını bir anlamda göğüslüyoruz. 1 yıldır fiyatlarımızda bir değişiklik olmadı. Ama ücretlere kadar her şey arttı. 2025’in ilk yarısı da zor geçecek. Ama ikinci yarıdan umutluyuz” dedi.