Bakan Işıkhan, emeklilik sistemi hakkındaki bir soruyu yanıtlarken, “Şu anda emeklilik sisteminde herhangi bir değişiklik öngörmüyoruz.” dedi. Orta Vadeli Plan çerçevesinde sosyal güvenlik sisteminde yapılan düzenlemelerin, milletin refahını artırmaya yönelik olduğunu ifade eden Işıkhan, “2002 yılından bu yana sosyal güvenlik sistemimizde ciddi reformlar gerçekleştirdik. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı gibi farklı sağlık hizmetleri tek çatı altında birleştirildi.” şeklinde konuştu. Bakan Işıkhan, sistemin daha adil ve etkin hale gelmesi için her türlü değerlendirmeyi göz önünde bulunduracaklarını da sözlerine ekledi.
Asgari ücretin 2025 yılı için belirlenmesinde kullanılacak parametreler hakkında da açıklamalar yapan Bakan Işıkhan, Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarına başlayacağını söyledi. “Asgari ücret, ülkemizde ve dünyada en düşük ücreti belirleyen bir ücret niteliğindedir. Komisyonun değerlendirmelerinin ardından Aralık ayı sonunda asgari ücreti kamuoyuyla paylaşacağız.” diyen Işıkhan, bu süreçte enflasyon oranı, ekonomik büyüme ve iş gücü piyasası gibi önemli parametrelerin göz önünde bulundurulacağını belirtti. Bakan, “Temel hedefimiz, çalışanlarımızın alım gücünü koruyarak yaşam standartlarını iyileştirmektir.” şeklinde konuştu.
Bakan Işıkhan, sağlık hizmetlerinde özel hastanelerle ilgili denetimlerin sıklaştırıldığını belirtti:“Özel hastanelerin sözleşmelerini feshederek ödemelerini durdurduk. Ayrıca geçmiş dönem alacaklarına bloke koyduğumuz hastaneler var. SGK’nın bütçesi milletimizin bütçesidir, burada bir kuruşun bile yanlış harcanmasına izin vermeyeceğiz. Özel hastanelerin denetimlerini daha kapsamlı ve kontrollü bir şekilde gerçekleştireceğiz. Vatandaşlardan gelen ihbarlar da bizim için çok değerli. Bu konuda ALO 170 hattı ve CİMER üzerinden başvurular yapılabilir.”
Bakan Işıkhan, sağlık hizmeti sunan 2000 civarında kurumun yıl sonuna kadar denetleneceğini açıkladı:
“SGK, sağlık hizmet sunucularının faturalarını ve işlemlerini düzenli olarak denetliyor. Ancak hata yapma olasılığı da her zaman bulunuyor. Yapay zeka kullanarak bu verileri analiz edeceğiz ve standart dışı uygulamalar tespit edildiğinde hemen bize bildirilmesini sağlayacağız. Yıl sonuna kadar 2000’e yakın sağlık hizmet sunucusunu denetlemiş olacağız.”
Vergi düzenlemeleriyle ilgili sendikalardan gelen talepler hakkında da konuşan Bakan Işıkhan, bu konuda Maliye Bakanlığı’nın yetkili olduğunu ancak taleplerin dikkate alındığını belirtti:
“Vergi konusu Bakanlığımızın sorumluluğunda değil, ancak bu konuda çalışanlarımızın talepleriyle ilgili Maliye Bakanı’na iletilen talepleri takip ediyoruz. Çalışma hayatı buluşmalarımızda esnaf ve işverenler de vergi taleplerinde bulunuyor. Bu taleplerin ilgili bakanlık tarafından değerlendirileceğini belirtmek isterim.”