İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverene aktarılabilecek para yüzde 50’ye çıkarıldı!

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işverene aktarılabilecek para yüzde 50’ye çıkarıldı!

Cumhurbaşkanı kararıyla fondan muhtelif program ve hizmetler için patrona aktarılabilecek para yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkarıldı. Bu kararla beraber, toplamda işsizin faydalandığının 3 katı kadar işverene de teşvik veriliyor.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 3 milyon 328 bin şahıs işsiz. Ancak her işsiz 532 liralık işsizlik maaşından faydalanamıyor. Zira İŞKUR’un tanımladığı kriterlere uymak gerekiyor. Bu kriterler arasında son 4 ay devamlı çalışmak, son 3 senede 600 gün prim ödemiş olmak gibi koşullar var. Bu koşulları sağlayamayan her 10 şahıstan 9’u İŞKUR’un işsiz tanımına uymuyor.

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan patronlara aktarılabilecek para yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkarıldı. Bu kararla beraber, işsizlerin faydalandığı parayla patronların faydalandığı para arasındaki fark daha da gelişecek. İşsiz sayısı çoğalırken, işsizlik fonunun işverenlerin fonu haline gelmesi tepki çekiyor.

İşsizlik Sigortası Fonu, her çalışandan kesilen primlerle oluşan ve işsiz kalanlara ücret bağlanmasını sağlayan bir sosyal güvenlik mekanizmasıdır. Ancak bu fondan zati işsizden çok patron faydalanıyor. Üstelik işverenlere ödenecek ölçünün oranı daha da artırıldı.

İşsizlik ücreti alanların sayısı ise yalnızca 1 milyon 200 bin ortamında. Bu şahıslara toplamda 1,2 milyar lira ödeme yapılmış. Ancak aynı yarıyılda teşvik ve destek ödemeleri başlığı altında 3,6 milyar lira işverenlere doğrudan ödenmiş.

İşsizlik fonundan geçen sene prim kazançları toplamı 49,7 milyar lira oldu. Bu paranın takribî yarısı ise hükümetin kullanımına sarih gidişatta. Hükümet bu parayı istihdama müteveccih program ve hizmetler ismi altında patrona aktarıyor.

Önümüzdeki yarıyılda ise işsizliğin çoğalacağına müteveccih bilgiler var. Haziran ayından itibaren Türkiye’de sihrime temposu yavaşladı. Sihrime temposu yavaşladığı yarıyıllarda Türkiye’de istihdam da azalmaya başlar. Dolayısıyla işsiz sayısı artar.

Bütün da böyle yarıyıllarda işsizlik fonu gerekir. İşte en çok gereksinim dinlenebilecek zamanda daha fazla işsizin faydalanabilmesi için koşulların tertip edilmesi beklenirken bütün tersi oldu. İşsizlik sigortası fonundan hükümetin kullanabileceği para yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkarıldı.

Bu gidişat, işsizlik fonunun işsizlerin değil, işverenlerin fonu haline geldiği tenkitlerini birliktesi getiriyor. İşsizlerin haklarını korunan sendikalar ve iş teşkilatları, işsizlik fonunun emeline uygun olarak kullanılmasını ve işsizlik ücreti koşullarının esnetilmesini arz ediyor.

Exit mobile version