İstanbul’da değil altında deprem oldu! Piyasa resmen sallanacak: 3 kat birden düştü

İstanbul’da değil altında deprem oldu! Piyasa resmen sallanacak: 3 kat birden düştü

Günboyu’nda yer alan habere göre, ekonomik anlamda son zamanlarda sıkı para politikaları uygulanırken politika faizi yüzde 50’ye kader çıkarıldı. Öte yandan 31 Mart seçimlerinden sonra ülkeye giren sıcak para miktarı artış gösterdi. Söz konusu bu durum net döviz pozisyonunda önemli bir iyileşme sağladı. Ayrıca son 2 aydır dolar kurumda da sakin bir dönem yaşandı.

Tüm bunların karşısında uluslararası finans kuruluşlarının türk lirasının reel değer kazanacağına ilişkin aktardığı görüşler yatırımcıların tercihlerinde değişkenliği yol açtı ve altına olan talepte ciddi bir azalma yaşandı.

Altına olan talebin azalmasındaki önemli nedenlerden biri ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından getirilen altın ithalatında kota uygulaması ve vergi sınırlamaları da oldu.

İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre, ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında geçen yılın aynı dönemine göre altın ithalatı yaklaşık olarak üç kat azalma yaşandı.

2023 yılının ilk beş ayında 163 bin 761 kilogram olan ithalat miktarı, 2024 yılının aynı döneminde 58 bin 774 kilograma geriledi.

Exit mobile version