Türkiye genelinde son yıllarda kadınların ücret artışı belirli sektörlerde erkeklere kıyasla daha fazla oldu. Bilgi hizmet faaliyetleri kadınlar için en fazla ücret artışı yaşanan alan oldu. Bu sektörde kadınlar yüzde 111,7 oranında bir artış elde ederken, erkeklerin artışı yüzde 101,6’da kaldı. Kadınların diğer yüksek ücret artışları yaşadığı alanlar arasında ormancılık ve endüstriyel odun üretimi (yüzde 65,7), hava yolu taşımacılığı (yüzde 65,1), ve elektrik, gaz, buhar ve havalandırma sistemi üretimi (yüzde 73) yer aldı.
Özellikle barınma hizmetleri gibi sosyal hizmet alanlarında kadınlar yüzde 27,2 oranında ücret artışı yaşarken, erkeklerde bu oran yüzde 9,6 ile oldukça düşük kaldı. Su yolu taşımacılığı gibi denizcilik sektörlerinde de kadınlar yüzde 59,2 artışla dikkat çekerken, erkekler yüzde 43,9 oranında artış elde etti.
Kadınlar için ücret artışının daha sınırlı kaldığı meslekler de dikkat çekiyor. Madenciliği destekleyici hizmet faaliyetleri alanında kadınların ücret artışı yalnızca yüzde 24,4 olurken, erkeklerde bu oran yüzde 77,1 olarak kaydedildi. Bu, kadınların yer aldığı ağır iş kollarında hala ciddi bir cinsiyet farkı olduğunu gösteriyor. Atık yönetimi ve bina hizmetleri gibi diğer zorlu mesleklerde de kadınlar için ücret artışı oranları erkeklere kıyasla düşük kaldı.
Meslek grupları bazında en yüksek ücretler, özellikle hava yolu taşımacılığı ve ham petrol ile doğal gaz çıkarımı gibi enerji ve taşımacılık sektörlerinde yoğunlaşıyor. Hava yolu taşımacılığında ortalama ücret 3.378 TL ile en üst sırada yer alırken, ham petrol ve doğal gaz çıkarımı 3.146 TL ile ikinci sırada geliyor. Ayrıca kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı sektöründe çalışanlar da 2.888 TL’lik bir ortalama ücretle yüksek kazançlı meslek grupları arasında yer aldı.