Kamuda tasarruf milletin cebinden

Kamuda tasarruf milletin cebinden

Bakanların açıklamaları da acı reçetenin yine milletin önüne konacağını gösterdi. Enflasyon karşısında ezilen dar gelirli asgari ücrete ara zam beklentisi içindeyken Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan “Asgari ücrete ara zam gündemde yok” dedi. Emeklilere zaten verilen enflasyon farkı dışında ödeme yapılmayacağını duyurdu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında hem takvimin hem sayının belli olmadığını söyledi.

Son yıllarda ‘itibardan tasarruf olmaz’ denilerek kamuda yapılan israf astronomik rakamlara ulaşırken, devletin kasası neredeyse boş kaldı. Kamuda israf her geçen gün artarken, vatandaş ise açlık ve yoksullukla mücadele ediyor. Emekli 10 bin lira ile yaşama mücadelesi verirken, asgari ücretlinin de geçim derdi büyüyor. Kamuda gösteriş, şatafat yerel seçimlerden sonra iktidardan muhalefete geçen belediyelerde bir kez daha ortaya çıkarken, hükümetten tasarruf açıklaması geldi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz kamuda tasarrufun kendileri için öncelikli olduğunu belirtti. Yılmaz yaptığı açıklamada “Kamuda tasarruf konusunda bir taraftan Hazine Maliye Bakanlığımız bir çalışma yapıyor. Bir taraftan da Strateji Bütçe Başkanlığımız ciddi bir çalışma yürütüyor. 15 değil çok daha fazla bir madde sayısı. Bütün bunları bir yerde toparlayıp, belli bir süzgeçten geçirip uygulamaya geçeceğiz. Kamuda tasarruf bizim için çok öncelikli bir konu. Ama tasarrufun özü de bir taraftan önceliklendirme, odaklanma, verimliliği arttırma’’ dedi. Ancak yapılan açıklamalar göre tasarruf yine vatandaşın cebinden yapılacak.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarına ilişkin takvim ve sayının henüz belli olmadığını belirterek, değerlendirmeyi Hazine ve Maliye Bakanı ile yapacaklarını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücrete ara zam yapılmayacağını açıkladı. Bakan Işıkhan, sorulan bir soru üzerine, “Temmuzda ara zam yok başta nasıl karar aldıysa süreç öyle işleyecek. En düşük emekli aylığı 10 bin lira. Zaten temmuz ayında enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar emekli aylıklarına yansıtılacak. Bunun dışında asgari ücrete ara zam düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşanı Erdoğan, yerel seçimler öncesi seyyanen zam çağrıları için muhalefeti eleştirmişti. Bütçede para olmadığını iddia ederek zam önerisine kapıyı kapatan Erdoğan, “Tüm yatırım bütçesini buraya aktarsak bile karşılamaya yetmiyor” demişti. Ancak uzmanlara göre ise kaynak var ancak emeklilere aktarılmıyor.

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik’e göre, Türkyie’nin emeklilere aktarılacak yeterince kaynağı var. Çelik’in sosyal medya platformu X’te paylaştığı verilere göre, bütçeden sosyal güvenliğe ve emeklilere ayrılan pay son yıllarda azaltıldı. Uzun yıllar yüzde 15-19 arasında seyreden sosyal güvenliğe bütçeden ayrılan kaynak oranı 2024 yılında önceki yıllardaki seviyenin çok altında kaldı.

Aziz Çelik’in paylaştığı verilere göre SGK’ya bütçeden ayrılan kaynakların toplam bütçeye oranı, 2020 yılında yüzde 20,7, 2021 yılında yüzde 15,7, 2022 yılında yüzde 13,2, 2023 yılında tahmini yüzde 15,9 seviyesinde oldu. Ancak bu oran 2024 yılı hedeflemelerinde yüzde 10,2’ye kadar geriledi. Çelik’e göre, SGK’ya ayrılan kaynağın geçmiş yıllardaki seviyeye çıkartılması halinde mevcut bütçe büyüklükleri içinde bile en düşük yaşlılık (emekli) aylığının 15 bin TL’ye tamamlanması ve aylıklarda 5 bin TL artış mümkün.

Exit mobile version