Dünya piyasalarında ABD ekonomisindeki yavaşlama belirtilerinin depremi yaşanıyor. ABD ekonomisindeki belirtilerin ardından dünya piyasalarında satış baskısı yaşandı. Türkiye ekonomisi de ABD kaynaklı Kara Pazartesi’nden etkilendi. Borsa İstanbul iki kez devre kesti. BİST 100 9 bin 733 liraya kadar geriledi.
TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri de ENAG ve İTO’nun tam arasında kaldı. Haziran’da 1.64’lük enflasyon açıklayarak emekliyi açlığa mahkum eden TÜİK bu zamanda yapılması planlanan zamları Temmuz ayına kaydırarak Temmuz’da 3.23 enflasyon açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘Yaz aylarında baz etkisiyle enflasyon düşecek’ açıklamasının tutmaması para piyasalarını da etkiledi.
Türkiye’deki ekonomik veriler ve ABD merkezli kriz haftanın ilk işlem günü olan pazartesi günü ilk saatlerde 33 lira 70 kuruş bandına kadar yükselen dolar kuru kısa süre içinde düşüşe geçti. Haftanın ikinci gününe satış baskısıyla başladı. Dolar TL kuru anlık olarak 33 lira 27 kuruştan işlem görüyor.
Yaşanan ekonomik depremin ardından Ekonomistler durgunluk (Stagflasyon) uyarısında bulundu. Şeref Oğuz Ekonomimde ki köşesinde beklenen durgunluk için “Hükümetin bir şey yapacağı yoktur. Öncelikle yetkililerin boş vaatlerine bakmayı bırak. Bu süreçte her koyunun kendi bacağından asılacağını bil. Kendine özgü tasarruf stratejisi geliştir. Harcama alışkanlıklarını gözden geçir. İsteklerinle ihtiyaçlarını ayrıştır. Nakit açığından ölmemek için dua et” ifadelerini kullandı.
Stagflasyon, bir ekonomide stagnasyon (durgunluk) ile enflasyonun aynı anda görüldüğü bir durum olurken, işsizliğin artarak fiyatların da yükseldiği bir süreci ifade eder. Stagflasyon, ekonomide büyümeyi engellerken, vatandaşın da alım gücünü düşürür.