Fındık hasadında geçtiğimiz sezon TMO (Tarım Mahsulleri Ofisi) açıklamalarına göre, Giresun kalite fındığı 135 TL, levant kalite fındık ise 133 TL olarak duyuruldu. Ordu’da fındık hasadının sona ermesiye fındık depolarının dolmasıyla fiyatlarda da gerileme kaydedildi. İstilacı tür kokarca böceğinin tehdidiyle hızla artan fiyatlarla alınan tedbirler yükselişi engelledi. Ekim ayında düşüşe geçen fındık fiyatları 119 TL’den 14 TL’lik bir düşüşle 105 TL’ye kadar gerileyerek satıcıyı endişelendirdi.
Üreticilerin mali sıkıntılar yaşadığını söyleyen Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın, mecbur kalanların stoklarını erkenden satmak zorunda kaldığını açıkladı. İş ve okul döneminde masrafları karşılamak için yapılan satışların yanı sıra stoklarında bekletenler olduğunu işaret ederek, “Bu üreticiler 130-140 TL aralığına ulaşmadan satış yapmayı düşünmüyor,” ifadelerini kullandı. Güncel fiyatların ise üreticilerin beklentisini karşılamadığını söyledi.
Karadeniz’de istilacı tür olarak görülen kokarca böceğinin fındık bahçelerinde popülasyonunu artırmasıyla fiyat belirsizliğini sağladı. Kahverengi kokarca böceği hakkında tarım uzmanı Prof. Dr. İsmet Yıldırım, Gürcistan’dan Türkiye’ye giriş yaparak ürünlere zarar verdiğini açıkladı. Başta fındık ürünleri olmak üzere birçok ürüne zarar verdiğini belirterek, özellikle Batı Karadeniz tarafında hızlı bir şekilde yayıldığını ayriyeten Sakarya’da yoğunlaştığını vurguladı.
İstila nedeniyle geçtiğimiz sezon 50 – 51 randıman elde eden üretici, bu sezon 30 randımana kadar üretim sağlayabildiğini açıklayarak, kokarca böceğinin popülasyonunda hızla artışın devam ettiği belirtildi. Fiyat belirsizliğiyle beraber üreticiler yetkililerden ve tarım uzmanlarından etkili bir çözüm araması gerektiğini düşünüyor.