Karahan: Gıda fiyatlarındaki artış otel-lokanta fiyatlarını olumsuz etkiliyor

Karahan: Gıda fiyatlarındaki artış otel-lokanta fiyatlarını olumsuz etkiliyor

Pandemiden sonra gelişmiş ülke merkez bankalarının temkinli şekilde faiz indirimi yaptığını ve önümüzdeki süreçte de bu yönde beklentileri olduğunu söyledi.

Ağustos ayından itibaren cari dengede iyileşme beklediklerini anlatan Karahan “Enflasyon hedefinde paralel şekilde düşene kadar sıkı para politikasını sürdürmeye kararlıyız. Enflasyon görünümünde kalıcı kötüleşmeye imkan vermeyeceğiz” diye konuştu.

GIDA FİYATLARI

Merkez Bankası Başkanı Karahan gıda fiyatlarındaki artışın lokanta ve otel fiyatlarını da olumsuz etkilediğini vurguladığı konuşmasında “Başta kırmızı et olmak üzere gıda fiyatlarındaki artış lokanta-otel fiyatlarını olumsuz etkiliyor .Bu da iç turizme yansıyor” ifadesini kullandı..

Konut fiyatlarındaki yavaşlamanın kira artışını sınırlayabileceğini anlatan Karahan önümüzdeki dönemde gecikmeli olarak kira artış seyrinin azalacağını değerlendirdiklerini söyledi. Aynı şekilde dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışlarının yavaşlaması beklendiğini ifade etti.

Piyasadan 1,5 trilyon TL’den fazla likidite çektiklerini açıklayan Fatih Karahan likidite gelişmelerini yakından takip ederek, stabilizasyon araçlarını gerektiğinde etkin bir şekilde kullanacaklarını, parasal sıkılaşma sürecinin rezervlere olumlu yansıdığını gözlemlediklerini vurguladı.

Başkan Karahan bankalardaki TL mevduat payının artmaya devam ettiğini tüketici kredi büyümesinin ise yavaşladığını sözlerine ekledi.

Exit mobile version