Parasal sıkılaşma politikalarının etkilerine dikkat çeken Karahan, KKM bakiyesinin 107 milyar dolar azalarak 36 milyar dolara gerilediğini belirtti. Türk Lirası mevduatların toplam mevduat içindeki payının ise Ağustos 2023’ten bu yana 25,7 puan artarak 2 Aralık 2024 itibarıyla yüzde 57,3 seviyesine ulaştığını açıkladı.
Dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirten Karahan, temel malların fiyatlarında olumlu bir seyir gözlemlendiğini ancak geçmişe endeksleme eğilimi nedeniyle hizmet enflasyonunun yüksek kalmaya devam ettiğini söyledi. “Kira dışındaki hizmetlerde fiyat artışlarının kademeli olarak güç kaybettiğini görüyoruz. Talepte dengelenme ve maliye politikalarının artan eş güdümü, dezenflasyon sürecine önemli destek sağlıyor.” dedi.
Türkiye’nin ihracat gücünü koruduğunu, ithalatın ise ılımlı bir seyir izlediğini belirten Karahan, tüketici ve firmaların enflasyon beklentilerindeki düşüşün de olumlu bir işaret olduğunu ifade etti. Ayrıca üretici fiyatlarında aylık artışların ılımlı bir şekilde devam ettiğini söyledi.
Karahan, sıkı parasal duruşun TL mevduat ve KKM’ye yönelik düzenlemeler, kredilere yönelik adımlar ve likidite yönetimiyle desteklendiğini vurguladı. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 250 baz puanın altında seyrettiğini belirterek, 10 yıllık eurobond getirisinin yüzde 9,5’ten yüzde 6,9’a gerilediğini kaydetti. Reel sektörün yurt dışı borç çevirme oranının ise yüzde 95’ten yüzde 128’e yükseldiğini açıkladı.
Ticari kredi artışının büyüme sınırlarının altında olduğunu ifade eden Karahan, bu durumun dengeli bir kredi piyasası oluşturulmasında etkili olduğunu belirtti. “Risk primindeki düşüş, dış finansmana erişimi kolaylaştırıyor ve yatırımcı güvenini artırıyor.” dedi.