Analistler, jeopolitik risklerin artması ve Çin’in altın talebindeki artış, altın ve gümüş fiyatlarının önümüzdeki bir yıl içinde güçlenmesine neden olabileceğini belirtirken, bu metallerin hala rekor seviyelere yakın işlem görüyor.
ANZ’nin stratejistleri, “Jeopolitik riskler güvenli liman talebini desteklemeye devam ederken, Çin’in 2024 yılının ilk çeyreğinde altın talebindeki etkileyici artış fiyat rallisini büyük ölçüde körükledi” şeklinde konuştu.
Çin, geçen yıl Hindistan’ı geride bırakarak dünyanın en büyük altın takı alıcısı oldu ve şu anda külçe altın talebinde başı çekiyor. Dünya Altın Konseyi’nin verilerine göre, Çinli tüketiciler geçen yıl 603 ton altın takı satın aldı ve bu rakamın 2022 yılına kıyasla yüzde 10’luk bir artış gösterdiği belirtildi. WGC, Çin’in mücevher talebinin bu yıl yüksek oranlarda kalmasını, hatta 2023’e kıyasla daha da yükselmesini beklediğini belirtti.
UBS stratejistleri, altın için tahminlerini eylül sonuna kadar ons başına 2500 dolara, yıl sonuna kadar ise 2600 dolara yükseltti. Bankanın yükseliş görünümü, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin yeniden fiyatlandırılmasına neden olan yumuşak ABD verileri ve güçlü Çin talebinden kaynaklanıyor.
UBS’in Değerli Metaller Stratejisti Joni Teves CNBC’nin “Street Signs Asia” programına yaptığı açıklamada “Altının yeni zirveler yapmaya devam edebileceğini düşünüyoruz” dedikten sonra şöyle devam etti: “Gümüşün aslında yüksek altın fiyatlarından gerçekten faydalanabilecek en iyi konumdaki değerli metal olduğunu düşünüyoruz. Arada çok güçlü bir korelasyon var”