Kira artış oranları bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Ankara’da ortalama artışın yüzde 20 olduğu tahmin edilirken, İstanbul’da bu oran yüzde 50-60 civarında olabiliyor.
Kira bedellerindeki artış, sosyal konut ihtiyacını da gözler önüne serdi. Sektör temsilcileri, bu sorunun çözümü için devletin sosyal konut yapımına hız vermesi gerektiğini vurguladı.
Cumhuriyet’in haberine göre, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam , memur ve öğretmen atamaları ve yeni öğrenci gelişinin kira bedellerini artırmaya devam edeceğine dikkat çekerek sosyal konutun şart olduğunu vurguladı. Yapılan zamların asgari ücretli bir ailenin ödemesinin neredeyse imkansız olduğunu vurgulayan Akçam, çarenin TOKİ, Emlak Konut, belediye iştirakleri ve özel sektör müteahhitlerinin kiraya vermek üzere sosyal konut yapmaları olduğunu ifade etti.
Emlakçı Yasin Demirtaş da birçok vatandaşın zam alamadığını ama kira bedellerinin yüksek oranda artacağını ifade etti. Demirtaş “Seneye de enflasyon düşmeyecek gibi. Oran yüzde 50-60 olacak gibi” değerlendirmesi yaptı.
Öte yandan, uzmanlar kiracıların da bu süreçte haklarını bilmesinin önemli olduğunu vurguluyor. Kira artışı yapılabilmesi için yeni kira döneminin başlamış olması gerek. Ev sahibi, kira artışını yazılı olarak bildirmek ve zam oranını gerçekleştirmek zorunda. Kiracı zammı kabul etmezse yasal yollara başvurabilir.