KONDA Araştırma ekim ayı anketini paylaştı: Türkiye’nin enflasyon beklentisi düşüyor

KONDA Araştırma ekim ayı anketini paylaştı: Türkiye’nin enflasyon beklentisi düşüyor

Merkez Bankası anket sonuçlarını açıkladı: Vatandaşın enflasyon beklentisi düştü

Hanehalkının yıllık enflasyon beklentisi Ekim ayında bir önceki aya göre 4 puan azalarak yüzde 107’ye geriledi. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise 2 puan azalarak yüzde 92 oldu.

Ortalama yıllık enflasyon beklentisi yüzde 107 iken, medyan değer yüzde 100 olarak belirlendi. Yıl sonu enflasyon tahmini ise ortalama yüzde 92 ve medyan değer ise yüzde 90 olarak gerçekleşti.

12 ay ileriye yönelik enflasyon beklentisi ise 96 seviyesine sabit kaldı.

Enflasyon beklentilerindeki düşüş TCMB’nin Ekim ayı anketi ile uyumlu, ancak TEBA’daki beklentiler daha yüksek.

2024 yılı Ekim ayında 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları için 0,1 puan azalarak yüzde 27,4 seviyesine, reel sektör için 1,6 puan azalarak yüzde 49,5 seviyesine, hanehalkı için 4,4 puan azalarak yüzde67,2 seviyesine geriledi.

TEBA’nın Ekim 2024 Enflasyon Beklenti Anketi, katılımcıların enflasyon beklentilerini oluştururken en çok kendi tecrübe ettikleri fiyat değişimlerine dayandıklarını ortaya koydu. Bu durum, bir önceki ayın verilerini de teyit eder nitelikte. Katılımcılar döviz kuru beklentilerinin enflasyon beklentilerini etkilediğini belirtirken, ekonomi yönetiminin yorumlarının daha sınırlı bir rol oynadığı ifade edildi. Ayrıca, kamuda tasarruf gündeminin enflasyon beklentilerine etkisinin düşük olduğu, yalnızca katılımcıların %8’inin bu faktöre dikkati çektiği görüldü.

Ankete göre katılımcıların enflasyon beklentileri arttığında, stoklama yapma, dayanıklı tüketim mallarına yönelme ve daha fazla borçlanma eğiliminde oldukları tespit edilmiştir. Bu davranış, enflasyonda beklenen artışa bağlı olarak reel ücretlerdeki azalma beklentisiyle tutarlıdır. Ayrıca, enflasyon beklentilerindeki artışın tasarruflardaki reel getiri beklentisini düşürmesi, talebin öne çekilmesiyle de ilişkilidir. Katılımcıların %42’sinin, kredi kartı veya taksitle ödeme yaparak enflasyonist beklentilere karşı alım gücünü korumaya çalıştığı gözlemlenmiştir.

Exit mobile version