Türkiye, bu dönemde konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülkeden biri olarak dikkat çekti.
BIS’in verilerine göre, 2024’ün ilk çeyreğinde küresel konut fiyatları reel olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında düşüş gösterdi. Pandemi döneminde dünya genelinde hızla artan konut fiyatları, özellikle 2022’nin üçüncü çeyreğinden bu yana küresel düzeyde düşüş eğiliminde. Bu düşüş, 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 3,1 gibi yüksek bir orana ulaşmış olsa da, 2024’e girerken bu eğilim hız kesti.
Türkiye, BIS’in açıkladığı verilere göre, 2024’ün ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en sert düşüş gösterdiği ülkelerden biri oldu. Türkiye’de bu dönemde konut fiyatları reel olarak yüzde 8,9 oranında geriledi. Türkiye’deki bu düşüş, Lüksemburg (yüzde 13,7) ve Hong Kong (yüzde 13,2) ile birlikte, en büyük düşüş oranlarını sergileyen ülkeler arasında yer aldı.
Öte yandan, konut fiyatlarında artış kaydeden ülkeler de dikkat çekti. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 15,6 ile konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke oldu. BAE’yi, yüzde 14,6 ile Polonya ve yüzde 12,2 ile Bulgaristan izledi.
Türkiye, pandemi döneminde konut fiyatlarında yaşanan olağanüstü artışlarla dünya genelinde ön plana çıkmıştı. 2022’nin üçüncü çeyreğinde Türkiye’de konut fiyatlarındaki yıllık reel artış oranı yüzde 59,6’ya ulaşarak rekor seviyelere çıkmıştı. Ancak bu hızlı yükseliş, sonraki dönemde yavaşladı ve 2024’ün ilk çeyreğinde Türkiye’de 2019’un son çeyreğinden bu yana ilk kez reel bazda bir düşüş yaşandı. Buna rağmen, Türkiye, 2019’un son çeyreğinden bu yana konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olmaya devam ediyor. BIS verilerine göre, Türkiye’de bu dönemde konut fiyatları reel olarak yüzde 119,4 oranında artış gösterdi.
Gelişmiş ekonomilerde ise konut fiyatlarındaki düşüş neredeyse durma noktasına geldi. 2024’ün ilk çeyreğinde bu ülkelerde konut fiyatları yıllık bazda sadece yüzde 0,3 oranında geriledi. Buna karşın, gelişmekte olan ekonomilerde konut fiyatlarındaki düşüş hız kazandı. 2023’ün dördüncü çeyreğinde yüzde 1,4 oranında düşüş kaydedilen gelişmekte olan ekonomilerde, 2024’ün ilk çeyreğinde bu düşüş yüzde 1,6’ya yükseldi. Bu durum, büyük ölçüde Asya ülkelerindeki fiyat gerilemelerinden kaynaklandı.