Konutta Yeni Model! Kredi Faizleri Yüzde 3’ün Üzerine Çıkmıştı: Hem Kiraları Hem De Ev Fiyatlarını Düşürebilecek Sistem

Konutta Yeni Model! Kredi Faizleri Yüzde 3’ün Üzerine Çıkmıştı: Hem Kiraları Hem De Ev Fiyatlarını Düşürebilecek Sistem

Konut kredisi faiz oranlarında kısmi bir gevşeme olmasına rağmen faiz oranları genel olarak yüzde 3’ün üzerinde seyrediyor. Bu durum tüketiciler için 1 milyon liralık konut kredisi kullanıldığında geri ödemenin 3,7 milyon lirayı bulmasına neden oluyor.

Konut fiyatlarındaki artış hızı yavaşlasa da Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3,5 milyon TL seviyelerinde seyrediyor. Yıllık yaklaşık 800 bin konut ihtiyacı bulunan Türkiye’de bu nedenlerle konut sahipliği oranı gerilemeye devam ediyor.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ramadan Kumova konuya ilişkin Milliyet’e yaptığı değerlendirmesinde sektörde yeterli kapasite olduğunu ancak kamu-özel iş birliği modelleriyle harekete geçilmesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı. Burada TOKİ projelerinin önemine vurgu yapan Kumova, yapılacak iş birlikleri ile uygun fiyatlı konut üretiminin mümkün olduğunu kaydetti.

Kumova, konut kredisi faiz oranlarının düşmesi için, Merkez Bankası’nın bankaların ellerindeki düşük faizli devlet tahvillerini satın alarak konut kredilerine kaynak yaratabileceğini önerdi.

Exit mobile version