Üreticiler, 300 bin liraya kadar yüzde 100 faiz indirimli kredinin yüzde 70’ini tarımsal girdiler için ayni, yüzde 30’unu nakit olarak kullanabilecekler. Üretim planlaması yapanlar yüzde 20, sözleşmeli üretim yapanlar ise yüzde 15 ilave faiz/kar payı indiriminden yararlanabilecekler.
Hastalıktan arı işletmelere yüzde 70-100 oranlarında faiz/kar payı indirimi sağlanacak. Yeni kurulan seralar, kapalı bitkisel üretim birimleri ve meyve bahçeleri için Bakanlıkça onaylanan belgelerle kredi kullanımı yapılacak.
Araştırma ve Geliştirme Destek Programı kapsamında desteklenen projeler yüzde 50 faiz/kar payı indirimli kredi kullanabilecekler. Biyo-tarım yatırımları için de kredi/finansman desteği sağlanacak.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal üretimin devamlılığı ve gıda arz güvenliğinin sağlanması için çiftçilere destek verdiklerini belirtti. Bu desteğin önemli olduğunu vurgulayan Yumaklı, tarımsal üretimde yeni rekorlar kırarak gıda arz güvenliğini sürdürmeyi ve tarımsal ihracatı artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Bakan Yumaklı açıklamasında, “Tarımsal üretimde dünyada söz sahibi ülkelerden biri olarak, bu niteliğimizi sürdürmek adına bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çiftçilerimizin ve üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu minvalde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile 29 Aralık 2023 tarihli 8038 ve 8039 sayılı Cumhurbaşkanı kararları kapsamında, 1 Ocak 2024-31 Aralık 2026 döneminde Ziraat Katılım Bankası AŞ, TC Ziraat Bankası AŞ ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kullandırılacak yatırım ve işletme kredisi/finansmanı ile ilgili teknik esaslar belirlendi. Üreticilerimize hayırlı ve bereketli olsun.” şeklinde konuştu.